Els peruans Duo Vitalys aixequen el teló del 5è Festival Internacional de Circ de Figueres

A pocs dies de l’estrena oficial, ja s’han venut més de 25.000 entrades de les 30.000 disponibles

Les acrobàcies impossibles dels acròbates peruans Duo Vitalys han donat el tret de sortida aquest diumenge del 5è Festival Internacional del Circ- Elefant d’Or- Ciutat de Figueres amb la seva primera actuació a tot Europa que s’ha fet al pati d’armes del Castell de Quermançó a Vilajuïga, a l’Alt Empordà. A pocs dies de l’estrena absoluta oficial, el ritme de venda d’entrades és frenètic i ja s’han venut més de 25.000 de les 30.000 localitats disponibles. “L’any passat, durant la darrera setmana es van comprar 7.000 entrades, si això es repeteix aquest any, deixarem 2.000 persones fora”, ha explicat el director del festival, Genís Matabosch.

En total, durant cinc dies, es podrà gaudir de 24 atraccions mai vistes a Europa de la mà de 84 artistes de 13 països diferents que representaran 17 disciplines del món del circ. Aquesta setmana està previst que vagin arribant a Figueres de forma esglaonada els artistes participants. Un centenar de persones s’han reunit aquest diumenge per veure en primera persona l’actuació d’en Pablo i en Joel, els dos integrants del Duo Vitalys, vinguts des del Perú i que provenen de la gimnàstica esportiva. Els acròbates han mostrat de què són capaços i perquè són reconeguts com un del millor grup d’artistes en aquesta disciplina. Tots dos han ofert un reguitzell d’acrobàcies impossibles, espectaculars i basades en el mà a mà, una de les modalitats circenses més antigues i que exigeix un gran rigor i control de l’equilibri. Una mostra de professionalitat que ha arrencat els aplaudiments dels espectadors.

L’actuació d’aquest diumenge ha coincidit amb la gravació d’un curtmetratge relacionat amb el Castell de Quermançó i, al mateix temps, és el tret de sortida dels actes d’aquest festival de circ que engegarà motors oficialment el proper dijous. “Està clar que aqueta cinquena edició és l’edició de la consolidació i quedarà demostrat”, ha detallat el director del festival, Genís Matabosch. En principi, a cinc dies de l’estrena, ja s’han superat les 25.000 entrades venudes de les 30.000 localitats disponibles. Enguany, el festival manté el mateix nombre de butaques que l’any passat. Tot i això, Matabosch ha destacat que aquest 2016 estan mantenint un ritme de venda d’entrades “frenètic i extraordinari”. “L’any passat durant la darrera setmana abans del festival es van vendre 7.000 entrades, si això es repeteix aquest any, deixaríem 2.000 espectadors fora”, ha puntualitzat.

Segons Matabosch, el festival és el primer esdeveniment d’aquestes característiques de l’Estat, s’ha posicionat com el segon de tot Europa i entre el top cinc dels millors festivals del circ del món. En concret, el Festival Internacional del Circ – Elefant d’Or – Ciutat de Figueres arrencarà la seva cinquena edició el proper dijous i s’allargarà fins el dilluns 29 de febrer. Comptarà amb 24 atraccions mai vistes a Europa de la mà de 84 artistes procedents de 13 països diferents. En total s’hi podran veure 17 disciplines del món circense en tres espectacles diferents: el Blau, el Vermell i la Gala dels Premiats.

Destaquen els espectacles que porten companyies com la del Circ Nacional de Pyongyang que oferirà una atracció de funambulisme a més de nou metres d’alçada sense cap mena de subjecció, els equilibristes Fan Dance i Qin Warriors, coneguts per les seves acrobàcies en bicicleta, la poesia de les teles aèries de la companyia Golden Dream o l’energia de la Troupe Victor que oferirà un número amb perxes volants.

I és que, tal i com es va anunciar, els espectacles aeris són un dels grans atractius i pilars del festival d’enguany que també compta amb una gran presència d’artistes procedents del continent asiàtic.

8.000 escolars podran veure els assaigs

En total, a cadascuna de les deu representacions que es faran s’hi poden arribar a congregar fins a 2.206 espectadors. A part, l’organització també ha programat quatre funcions més que coincideixen amb els assaigs generals dels artistes i per on està previst que passin 8.000 escolars d’arreu de Catalunya, de la Catalunya Nord i del sud de França. L’objectiu d’aquesta idea és, tal i com expliquen des de la direcció, difondre i estendre la cultura del circ. “Des del principi, la voluntat ha estat reivindicar el circ com a cultura i no només com a oci o entreteniment, vol reclamar el seu lloc dins el sector de la cultura oficial en majúscules”, ha comentat Matabosch.

A part, el director també ha volgut subratllar la consolidació dels espectadors provinents o derivats de les agències de viatges i els tour operadors. “Més del 50% dels ciutadans que veuran la representació de divendres a la tarda arribaran en autobusos que provenen majoritàriament de França”, ha detallat.

D’altra banda, Matabosch ha explicat que durant aquesta passada setmana han començat a arribar els carregaments de material artístic de les companyies participants i està previst que la resta d’artistes vagin aterrant a Figueres de forma esglaonada durant els pròxims dies.

Com en anteriors edicions, el festival també ha programat una vintena d’actes paral·lels i gratuïts durant aquests dies. Les activitats estan vinculades al món del circ i, a més, aquest any s’ha volgut reforçar la vessant social incrementant les actuacions fora de la carpa. S’han previst conferències, una exposició de fotografies de Miquel Ribot i Xavi Toral i es presentaran dos llibres sobre aquesta disciplina. També es realitzarà la Fira del Col·leccionisme del Circ, el concurs d’aparadors i l’explicació de contes per infants a càrrec de la Pallassa Trafalgar.

La capitalitat mundial, un pas més a prop

Per acabar, i davant les preguntes dels periodistes, Matabosch també ha explicat que ja tenen finalitzat l’estudi de viabilitat econòmica i arquitectònica del projecte previst perquè Figueres sigui la capital mundial del circ. Un projecte que ha impulsat la Fundació Circus Arts, dirigida pel director del festival, i que compta amb el suport de l'Ajuntament de Figueres. “Hem estat molt incisius i hem treballat molt en aquest sentit; esperem que entre la cinquena i la sisena edició del festival, la capitalitat ja sigui una realitat i puguem donar a conèixer l'emplaçament on s'ha decidit instal·lar”, ha avançat el director.

Tal i com ha explicat Matabosch, fa més de 20 anys que reclamen que Europa faci un pas endavant en aquest sentit i cobreixi aquesta “assignatura pendent". "Es tractaria d'un espai, un contenidor de tot el patrimoni i documentació dels 250 anys d'història del circ a Europa", ha afegit. El macro-complex que s’ha projectat – amb un museu i un circ permanent- seria únic al món ja que només existeix un projecte similar als Estats Units.