La tramuntanada bolca un camió a Portbou i obliga a tallar l'N-260

També ha arrencat el sostre del parc de Bombers de Sant Climent Sescebes

La forta tramuntanada que bufa des d'aquest dilluns a l'Alt Empordà, on s'han arribat a registrar cops de 159 quilòmetres per hora, ha deixat sense sostre el parc de Bombers voluntaris de Sant Climent Sescebes.

Una ràfega va endur-se les planxes de la zona destinada a habitacle i ha deixat del tot inservibles les instal·lacions. Els Bombers van subjectar amb serjants les plaques que van quedar mig suspeses i van arraconar els armaris i altres pertinences a l'espai que serveix de cuina.

L'alcaldessa, Olga Carbonell, reclama a Interior que destini 20.000 euros per condicionar un nou parc als locals de la cooperativa. D'altra banda, la forta tramuntana també ha obligat a tallar al trànsit l'N-260 a Portbou, on un camió articulat ha bolcat al punt fronterer i tapa bona part de la calçada.

El temporal de vent ha continuat escombrant l'Empordà aquest dimarts al matí. Si bé s'espera que al llarg de les properes hores vagi de baixa, la tramuntana va arribar a deixar ahir un cop de 159 quilòmetres per hora a l'estació meteorològica de Portbou, que aquest matí registrava altres ratxes de 144 i 141 quilòmetres per hora.


 

En aquest municipi, cap a les deu de la nit la ventada va fer bolcar un camió articulat just al punt fronterer del coll dels Belitres, on la tramuntanada es deixava sentir amb més força. El tràiler tapa bona part de la calçada i això ha obligat a tallar la carretera per accedir cap a França. Aquest matí, els operaris posaven cons a la sortida de Portbou i instal·laven un cartell amb el rètol 'Atenció'.

A més, el Servei Català de Trànsit recomana que se circuli amb precaució a tota la traça de l'N-260 des de Portbou fins a Crespià (Pla de l'Estany), a conseqüència de les fortes ratxes de vent. I és que la tramuntanada es deixa sentir a les zones muntanyoses, però també a la plana. A Espolla, per exemple, en les últimes hores s'han registrat cops de 125 km/h i a Darnius, de 108.

El fort vent ha deixat algunes incidències, com ara caigudes d'arbres. A Sant Climent Sescebes, però, una ràfega es va endur bona part del sostre del parc de Bombers voluntaris que hi ha al poble. El parc, situat en ple nucli urbà, és un edifici petit d'uns 70 metres quadrats, bona part dels quals els ocupa el garatge (per a un sol camió).

El parc té un annex, on hi ha una cuina i una zona de descans amb dos llits. Tota l'habitació i part de la cuina, però, a hores d'ara es troben a la intempèrie. I és que la tramuntana va aixecar part de les planxes d'alumini i aïllant del sostre i se les va endur. La violència del cop de vent va esquerdar la paret, va trencar teules i va desencaixar l'aparell d'aire condicionat (que es troba fixat a la façana, just al lloc on abans hi havia les planxes).

Fixades amb cordes i serjants

Els Bombers van arraconar els armaris i material que guardaven a l'habitació a la zona de la cuina, on part del sostre va resistir. Per evitar que la tramuntana continués arrossegant les planxes que encara hi queden, les han fixades amb cordes i serjants.

L'alcaldessa, Olga Carbonell, explica que el parc, que acull una vintena de Bombers voluntaris, ha quedat inservible i s'ha de tancar. "No reuneix cap mesura de seguretat", indica Carbonell. L'alcaldessa lamenta que el parc de Sant Climent fa temps que espera millores i que, de fet, "està catalogat com el pitjor de Catalunya pel què fa a l'estat de les instal·lacions".

Ara, Olga Carbonell explica que el que va passar ahir evidencia les mancances que viu el parc. "Fa temps que estem reclamant, gairebé diria que suplicant, que Interior ens ajudi per condicionar un altre local municipal on ubicar-lo", diu l'alcaldessa. El nou parc, de fet, ja té emplaçament: se situarà en una part de l'antiga cooperativa.

"Però per condicionar-lo ens fa falta una inversió mínima que no arriba; més o menys, estem parlant d'uns 20.000 euros", precisa. L'alcaldessa explica que ja havien abordat la problemàtica directament amb el director dels serveis territorials, Albert Ballesta, que s'hi havia compromès, però que el seu nomenament com a alcalde de Girona ha deixat les converses a l'aire. "Sant Climent Sescebes és un punt neuràlgic per donar cobertura als pobles de la rodalia; creiem que la continuïtat del parc de Bombers és imprescindible, però aquest ara l'hem de tancar", lamenta Carbonell.