L'alcalde de Girona cobrarà 75.000 euros anuals i suprimeix el càrrec de gerent

Ballesta organitza l'equip de govern en set àrees i busca suports a l'oposició per aprovar el cartipàs divendres

Ballesta portarà a ple divendres la proposta de reorganització de l'equip de govern. L'alcalde de Girona ha assegurat que són uns "retocs mínims" i que donen continuïtat al projecte que va deixar enrere Carles Puigdemont quan va assumir la presidència de la Generalitat.

L'alcalde de Girona proposa cobrar un sou anual de 75.000 euros. És més del que representava les retribucions de Puigdemont a les arques municipals perquè l'exalcalde cobrava com a diputat del Parlament i a l'ajuntament percebia assistències. Tot i això, Ballesta ha assegurat que el seu sou no suposarà un sobrecost per a l'ajuntament, al contrari.

El motiu és que redueixen despesa en càrrecs de confiança. Ballesta suprimeix la figura del gerent, que fins ara ocupava Albert Riera i tenia una retribució anual de 72.000 euros. Segons l'alcalde, no és una qüestió de manca de confiança en la persona sinó que "les circumstàncies són diferents". "Es demanava que hi hagués una persona que es dediqués tot el temps, al 100%, a la ciutat i ara hi sóc jo", ha justificat Ballesta. Riera ocuparà la figura del comissionat de Cultura, Comunicació i Transparència, de nova creació.

A més, també hi haurà un càrrec de confiança menys perquè eliminen el de coordinador d'arts escèniques. Segons els números que ha posat sobre la taula, els canvis suposaran un estalvi de 26.000 euros l'any. Passar de vuit assessors a set representa estalviar 54.000 euros; el sou de gerent es redueix al de càrrec de confiança, que són 19.000 euros menys, i no pagar les retribucions per assistència que cobrava Puigdemont són 28.000 euros anuals menys.

Vicealcalde i nova tinença d'alcaldia

El nou cartipàs incorpora també la figura de la vicealcaldia, que correspon en funcions amb la de la primera tinença d'alcaldia i que ocuparà Eduard Berloso. Ballesta ha detallat que aquest càrrec no suposa cap despesa extra perquè no cobrarà més, sinó que és més una qüestió de protocol i compleix el pacte al qual van arribar CDC i Demòcrates de Catalunya per desencallar la investidura de l'alcalde.

Així, el tinent d'alcalde de l'Àrea de Serveis a les Persones, Eduard Berloso, serà nomenat vicealcalde i, per tant, exercirà de primer tinent d'alcalde. La segona tinent d'alcalde seguirà sent Marta Madrenas; la tercera, Glòria Plana; i la quarta, M. Àngels Planas. Isabel Muradàs, fins ara primera tinent d'alcalde, passarà a tenir la cinquena tinença d'alcaldia després que rebutgés ser vicealcaldessa. Joan Alcalà tindrà la sisena tinença d'alcaldia i Carles Riba la setena, que és de nova creació.

Ballesta divideix l'equip de govern en set àrees de gestió, una més de les que hi havia fins ara. Sostenibilitat –fins ara inclosa dins l'àrea d'Hisenda i Sostenibilitat- se suma a Alcaldia; Ciutadania; Urbanisme i Activitats; Hisenda i Règim Interior que canvia la denominació–; Promoció i Ocupació; Seguretat, Mobilitat i Via Pública i Serveis a les Persones.

La nova estructuració municipal comportarà també canvis en l'àrea d'Alcaldia. Se suprimiran les figures dels regidors adjunts a l’Alcaldia, que fins ara ocupaven Isabel Muradàs, Marta Madrenas i Glòria Plana, i es crearan les figures del regidor delegat de Cultura, càrrec que ocuparà Carles Ribas, i de la regidora delegada de Turisme, que recaurà sobre Glòria Plana. A l'àrea de Serveis a les Persones, el fins ara regidor de Participació i Joventut, Cristóbal Sánchez, passarà a assumir les competències de Cooperació alhora que mantindrà les competències de Joventut.