Ferran Adrià no farà la segona fase de les obres del BulliFoundation a la Cala Montjoi

El projecte s'haurà de redefinir perquè el centre serà molt més petit

El xef Ferran Adrià no farà la segona fase de les obres del BulliFoundation a la Cala Montjoi, a Roses (Alt Empordà). Aquestes obres requerien una modificació de la llei ja que ampliaven fins a un 300% el volum existent.

La tramitació de la llei es va aturar fa un any per petició del mateix Adrià en veure que el projecte no comptava amb la unanimitat del territori, sobretot dels ecologistes, que qüestionaven que es fes dins el parc natural del Cap de Creus.

Fonts pròximes al cuiner han afirmat, però, que aquesta decisió no afecta la futura fundació, que mantindrà la seu a la cala de Roses. Ara bé, sí que caldrà redefinir el projecte perquè l'espai que ocuparà el centre serà molt més petit.

Des de fa uns mesos ja s'estan executant les obres de la primera fase que suposen una ampliació del 20% i que no necessitaven de cap modificació normativa.

Ara fa un any, a petició del mateix Adrià, el Govern aturava la tramitació de la llei feta a mida per tirar endavant la segona fase del futur BulliFoundation. Aquesta llei 'ad hoc' era la que havia de permetre construir més de 3.500 metres quadrats d'obra nova a tocar de l'antic restaurant, la majoria soterrats. La intenció, segons va assegurar llavors el mateix xef, era vèncer les discrepàncies i recels –sobretot, per part dels ecologistes- que el projecte, situat en ple parc natural del Cap de Creus, havia aixecat.

L'estructura del futur BulliFoundation, però, ja es va començar a aixecar pocs després. Al març, va començar la rehabilitació dels edificis situats a cala Montjoi. Aquesta obra es fa emparant-se en l'actual normativa del parc, que permet ampliar tan sols les edificacions existents en un 20%.

Els treballs de la primera fase avancen, però un cop s'acabin (la previsió és que sigui d'aquí a un any) ja no se'n faran més, com ha publicat el diari 'El Punt Avui'. I és que, segons asseguren fonts properes al xef, és "pràcticament impossible" que la nova llei arribi a bon port. Per aquest motiu, Ferran Adrià ha renunciat al projecte de fins a 4.383,50 metres quadrats que havia d'ocupar el BulliFoundation, i que suposava una inversió de fins a 9 MEUR.

La fundació impulsada pel xef obrirà, doncs, després que acabin les obres de la primera –i ara única- fase. L'entorn de Ferran Adrià assegura que el BulliFoundation se situarà a Cala Montjoi, perquè tot i haver rebut ofertes d'altres països per ubicar-lo a l'estranger, "no té sentit" treure'l del lloc on es trobava l'antic restaurant que va arribar a ser número 1 del món.

Sense cessió a la Generalitat

El fet que l'espai que ocuparà la futura fundació serà molt més reduït obligarà a redefinir el projecte per encabir-hi els diferents usos que Ferran Adrià havia ideat per al BulliFoundation. Entre aquests, un centre de recerca en cuina d'avantguarda, un espai de formació i un centre de promoció de la cultura gastronòmica.

Ara bé, la renúncia d'Adrià també té una altra conseqüència. A l'acord pres inicialment amb la Generalitat, el cuiner es comprometia a cedir el centre al país en contrapartida per la tramitació de la llei 'ad hoc' que li permetia fer l'ampliació del 300%. Ara, però, com que això ha quedat estroncat, automàticament s'anul·la la donació que s'havia de fer a la Generalitat.