La CUP no aconsegueix canviar la gestió dels serveis funeraris a Girona

CiU, PP i Ciutadans s'oposen a la proposta

La CUP ha portat al ple de l'Ajuntament de Girona la reformulació dels serveis funeraris a la ciutat. A Girona només hi ha una empresa autoritzada per prestar els serveis i, per això, la formació parla de "monopoli". Segons ha exposat la portaveu, Laia Pèlach, "morir a Girona és car" ja que els enterraments costen entre 5.000 i 7.000 euros. "A Girona els ciutadans patim uns serveis dolents i uns preus altíssims", ha lamentat.

A més, Pèlach ha explicat que l'ordenança sobre prestació de serveis funeraris i el reglament dels cementiris no s'ha actualitzat, tot i que la llei es va modificar el 2010. Segons la CUP, això fa que la normativa municipal sigui restrictiva i limiti la competència. En aquest context, el partit ha proposat "l'actualització immediata" de l'ordenança i el reglament per permetre la lliure concurrència, la creació d'una comissió per valorar quina és la fórmula de gestió més adient per tal que els ciutadans tinguin "serveis de qualitat a preus ajustats" i la petició que s'incorpori al web municipal informació tota la informació referents a serveis i preus.

"Com a representants de la ciutadania hem de donar resposta i alternatives, entenem que aquesta moció s'hauria d'aprovar per unanimitat, si permetem que tot quedi com fins ara no anem a favor de la ciutadania sinó dels interessos d'empreses determinades", ha manifestat la portaveu de la CUP.

La proposta de la CUP ha sumat els vots positius del PSC i d'ERC que han coincidit en subratllar que cal debatre altres fórmules de gestió. "Votem a favor de la moció sense posar sobre la taula cap model concret sinó per obrir un debat per donar el millor servei possible", ha valorat la portaveu socialista, Sílvia Paneque. Per la seva banda, el regidor Pere Albertí (ERC) també ha assenyalat que l'objectiu últim és abaratir el preu que paguen els ciutadans i que la fórmula exacta "caldrà discutir-la en comissió".

La CUP ha puntualitzat que, tot i que el seu model prioritari és la municipalització, aquesta comissió hauria d'estudiar totes les possibilitats i escollir la que es consideri més adient.

CiU, C's i PP en contra

La portaveu del PP, Concepció Veray, ha titllat "d'hipòcrites" els grups que han votat a favor de la moció perquè considera que li donen suport tot i saber que "el cost del servei és inassumible pel consistori". "Els senyors de la CUP demanen municipalitzar per filosòfica de vida, però quin tanatori faran servir, compraran cotxes, amb quins diners?", s'ha preguntat Veray, que ha defensat la gestió privada que fa l'empresa. Per part de Ciutadans, la portaveu, Míriam Pujola, també ha tancat la porta a la possibilitat de municipalitzar el servei. Tanmateix, el partit ha manifestat que el servei és car i que cal ajustar preus.

Per part de l'equip de govern, el portaveu de CiU i regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, ha reflexionat a l'entorn de la "complexitat" de la gestió dels serveis funeraris i ha apuntat que no només cal fixar-se en el moment de l'enterro sinó que cal també abordar problemàtiques com el manteniment dels cementiris o la reserva de nínxols.

Ribas ha explicat que s'ha creat una taula a l'àrea de sostenibilitat per tractar el tema "en tota la seva integritat" i ha explicat que ja han demanat a l'empresa que sigui més transparent en la informació i també que ajusti els preus. "Cal tenir un enterrament digne i a preus assequibles, n'hem parlat amb l'empresa i hi ha bona predisposició", ha manifestat.

Per la seva banda, l'alcalde, Albert Ballesta, ha assegurat que no es tracta d'un debat "d'esquerres o de dretes" i ha mostrat mà estesa als grups perquè s'incorporin a la taula de treball per parlar dels serveis funeraris. A més, s'ha fixat com a objectiu aconseguir "un preu correcte per a un enterrament digne per a qualsevol dels aquí presents".

Debat sobre el traslladat del laboratori del Trueta

El ple també ha debatut una moció presentada per la CUP que s'oposava al trasllat del laboratori de l'hospital Josep Trueta per dur-lo al parc hospitalari Martí i Julià de Salt. El trasllat ha de servir per ampliar les urgències de l'hospital Trueta. A banda d'oposar-se al trasllat, el text proposa obrir de manera urgent un "debat ciutadà i professional" sobre el futur del Trueta. Treballadors del centre han desplegat pancartes on es podia llegir 'El laboratori al Trueta'. El punt no s'ha aprovat ja que la CUP ha sumat només el vot dels quatre regidors del PSC. La resta de regidors (17), han votat en contra.

D'altra banda, sí ha prosperat -i per unanimitat- una moció plantejada pel PP per a la creació d'un consell municipal de seguretat i prevenció.