El Museu d’Art de Girona explora els seus orígens amb els objectes recopilats pel mossèn Pere Valls

El centre ha inaugurat una nova exposició inèdita

El Museu d’Art de Girona ha inaugurat aquest matí una nova exposició que porta per títol ‘Orígens d’un museu. La col·lecció del Mn. Pere Valls’ i que explora un dels embrions del fons actual del centre, procedent del Bisbat de Girona. La mostra, organitzada per Francesc Miralpeix i Gabriel Alcalde, busca recrear l’ambient dels antics gabinets de curiositats i aplega una important representació dels objectes que va col·leccionar el mossèn Valls al llarg de la seva vida. Una col·lecció desconeguda que acabaria essent l’origen del Museu Diocesà de Girona i, al seu torn, del Museu d’Art de la ciutat. D’aquesta manera, l’exposició reflexionar sobre el món del col·leccionisme de finals del segle XIX, les museologies i permet conèixer un personatge singular.

Qui era mossèn Pere Valls? Què el va portar a conformar una col·lecció tan dispar i rica? Aquestes són les preguntes que han intentat resoldre els historiadors i comissaris de la mostra Gabriel Alcalde i Francesc Miralpeix amb aquesta exposició temporal que es fa al Museu d’Art de Girona.

Els dos comissaris van arrencarà ara fa uns anys un intens treball de recerca que va servir per crear el llibre ‘Passió col·leccionista. El museu-biblioteca de mossèn Pere Valls i Vilà (1848-1925), editat per la Universitat de Perpinyà. Veient que es tractava d’un pou sense fons, van decidir tirar endavant una exposició completa sobre la figura d’aquest mossèn que va néixer a Olot i durant la seva vida va anar aplegant una gran col·lecció d’objectes molt heterogènia, des de capses de llums, petites reproduccions de relleus en guix o obres artístiques de gran qualitat.

La seva avidesa va permetre-li aglutinar una de les pinacoteques més notables del moment en l’àmbit gironí amb obres de Marià Vayreda, Josep Berga, Federico de Madrazo, Ramon Cases, Antoni Utrillo o Marià Fortuny. A més, també va reunir una important biblioteca amb gran quantitat de gravats, manuscrits inèdits i obres d’entre els segles XVI i XIX.

Gràcies als seus vincles i relacions amb al burgesia barcelonina, Valls va convertir-se en una figura de confiança de membres de l’alta societat i personalitats com Jacint Verdaguer. L’exposició, que s’ha inaugurat aquest dissabte, treu a la llum per primer cop aquest variat fons que permet reflexionar sobre el món del col·leccionisme i recrear com era la biblioteca d’aquest mossèn.

Una de les darreres voluntats de Pere Valls va ser la creació d’un museu a partir de la seva col·lecció que va donar al seminari de Girona. També volia que es fes una biblioteca amb tots els seus llibres i documents a l’església de Sant Esteve d’Olot. Un primer museu que va ser l’embrió del futur museu diocesà de Girona i que, més tard, va proveir d’objectes l’actual Museu d’Art de la ciutat.