Localitzen a Sant Joan les Fonts unes antigues formacions volcàniques úniques a Catalunya

L’erosió del riu Fluvià les ha posat al descobert

Localitzen a Sant Joan les Fonts, a la Garrotxa, unes formacions volcàniques inèdites i úniques en aquesta comarca i arreu de Catalunya.

Es tracta dels blisters, petits túmuls, és a dir bombolles, que es van formar dins de la colada de lava que fluïa per la zona. Actualment, estan erosionats, reomplerts de basalt i sediments, però antigament es van crear per la sobrepressió que generava la gran quantitat de la lava que circulava per aquest espai i que va deformar el sostre dels túnels, generant aquestes petites protuberàncies.

Aquestes formacions s’han localitzat a tocar del riu Fluvià, a la zona del Boscarró i Molí Fondo, i pertanyen a la segona colada que va dipositar-se en aquest espai ara fa 150.000 anys tot i que es desconeix de quin volcà procedia. Des del consistori assenyalen que durant aquest any treballaran per netejar més la zona de vegetació i adequar-la amb una nova escalinata que faciliti l’accés a la zona.

L’estudi, que porta per nom ‘Informe de Patrimoni Geològic: Les protuberàncies volcàniques del Molí Fondo de Sant Joan les Fonts’, va arrencar ara fa un any i ha anat a càrrec del geòleg i assessor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Llorenç Planagumà. En concret, fa dècades, des dels anys 80, que es coneixia l’existència d’aquesta mena de formacions volcàniques a la zona del Boscarró i el Molí Fondo del municipi però fins ara no s’havien estudiat.

L’estudi i posterior anàlisi va arrencar ara fa un any quan es va reunir membres del consistori de Sant Joan les Fonts amb representants del Parc Natural de la Zona Volcànica. Va ser llavors quan es va decidir començar a estudiar què era exactament allò que s’havia detectat. La zona analitzada és una superfície de cinc hectàrees catalogades com Afloraments d’Interès Geològic pel Pla especial de la Zona Volcànica de la Garrotxa.


Els experts van poder constatar que l’erosió del riu Fluvià i l’acció de l’home va deixar al descobert la superposició de tres colades de lava que antigament van fluir per la llera del riu Fluvià. Unes colades, la més antiga d’ara fa 700.000 anys, 150.000 la segona – on s’han trobat aquestes formacions- i 130.000 anys la tercera, la única de les quals es coneix de quin volcà procedia i que va formar l’actual pedrera del Boscarró. Tal i com ha explicat Planagumà, és extremadament especial que en un mateix indret hi conflueixin tres colades de lava de diferents èpoques. I és en aquesta mateixa zona que s’han localitzat aquestes formacions volcàniques, els blister, úniques i inèdites a la comarca de la Garrotxa i a tot Catalunya.

“És un patrimoni geològic únic a Catalunya”, ha assegurat Planagumà. Fins ara, només se n’han localitzat de similars a Illes Canàries (Lanzarote), a Irlanda o altres indrets del món com Hawaii.
Els blisters són petites protuberàncies que es van crear fa anys dins dels túnels de lava que van sorgir a la zona. Es tracta d’antics túnels que la colada de lava va crear en fluir per aquest terreny i que, a causa de la sobrepressió per la gran quantitat de material fos i lava que hi havia, van provocar una deformació en el sostre dels túnels, unes petites bombolles o protuberàncies, unes petites voltes a la colada.

“Sabem de l’existència de tres morfologies diferents, els tossols que ja n’hem detectat dins del parc, els blisters que amb la troballa de Sant Joan les Fonts és el primer cop que en tenim constància i els ornitos que fins ara no n’hem trobat cap”, ha explicat el geòleg. Tot i això, des del Parc Natural tenen clar que és possible que d’ara endavant apareguin més blisters.

“El Croscat potser és l’estrella de la part explosiva dels volcans de la Garrotxa i el Boscarró és l’estrella equivalent de la part més efusiva dels volcans, en aquest punt es pot interpretar perfectament les tres colades de lava que van haver-hi”, ha detallat el geòleg del Parc. Planagumà ha explicat que tot i que actualment és complicat de veure-ho a primera vista si no es té coneixements de geologia, a la zona hi ha estalactites volcàniques que demostren que fa temps va haver-hi aquestes cavitats volcàniques.

Més neteja i adequació de la zona

Durant la presentació, que s’ha fet aquest divendres, des del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts han assegurat que continuaran millorant la neteja i adequació d’aquest espai, inclòs dins de ‘La Ruta de les 3 colades’. L’objectiu és facilitar al màxim possible l’observació dels blisters. Durant els darrers cinc anys, el consistori ha tirat endavant diverses campanyes de neteja de la vegetació d’aquests terrenys i des d’on es pot gaudir d’una de les millors vistes de la vila. Paral·lelament s’ha millorat la neteja de les cingleres i l’espai del mirador. A més, també s’ha adequat una zona per al públic perquè puguin veure fàcilment les restes volcàniques.

“Aquesta troballa donarà un valor afegit més i únic a la ruta i a la singularitat d’aquest espai i del poble”, ha explicat l’alcalde, Joan Espona. En principi, el batlle ha assenyalat que instal·laran cartells explicatius per donar més informació sobre les formacions volcàniques que es troben a la zona i, al mateix temps, volen construir una escalinata més planera que permeti accedir-hi amb més facilitat. Actualment només hi ha una escala amb suports de fusta molt empinada. “Esperem fer-ho en un any”, ha comentat Espona.

En aquesta línia, des del consistori han destacat l’increment exponencial de turistes que han rebut des del 2011. En concret, del 2014 al 2015 s’ha registrat un augment del 38%. Un fet que vinculen amb l’obertura de la nova Oficina de Turisme, que es troba en un punt neuràlgic del municipi i que ha triplicat el nombre d’usuaris. A grans trets, la majoria de visitants que arriben a la vila són famílies catalanes que s’interessen per les rutes que surten des del poble, principalment la de les tres colades i que permet descobrir com tres colades de lava diferents es va solidificar en un mateix indret.