L'Ajuntament de Girona retira 1.744 tones de deixalles de la zona de les Pedreres

El consistori desbrossa i fa neteja forestal per prevenir incendis

L'Ajuntament de Girona està executant diverses actuacions per netejar les zones boscoses que envolten la ciutat per prevenir incendis i protegir sobretot les persones i els habitatges.

L'estiu passat, un incendi a la zona de les Pedreres va afectar cases, va obligar a desallotjar veïns durant dies i va acabar cremant 36 hectàrees de vegetació. Aquest barri és una de les portes d'entrada al massís de les Gavarres.

Després d'aquest ensurt, el consistori va marcar-se com a objectiu netejar a fons aquesta zona (on hi ha moltes construccions il·legals fetes en terrenys públics), treure'n la brutícia i netejar els boscos. Per fer-ho, s'ha fet un pla d'ocupació i s'ha comptat també amb el suport de les brigades municipals per actuar en una zona de 27 hectàrees.

Runa, cotxes abandonats i milers de quilos de brutícia

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, els veïns havien acumulat moltes deixalles als voltants de les finques. Sobretot s'ha retirat runa d'obra que feia anys que s'acumulava al barri, diversos cotxes abandonats i d'altres materials que calia retirar. En total, s'han tret 1.477 tones de deixalles. Aquesta actuació ha costat 16.000 euros.

Paral·lelament a aquests treballs, el consistori també s'ha posat d'acord amb empreses del tercer sector per desbrossar i netejar el sotabosc de les zones forestals situades a prop de les edificacions. L'actuació del consistori se centra en els terrenys d'àmbit públic i ja s'està treballant en barris com Montjuïc, Font de la Pólvora, Pedreres o grup Sant Daniel.

El regidor ha explicat que es tracta de netejar al màxim aquestes zones per tal de deixar-hi sobretot espècies autòctones com l'alzina i retirar branques o arbres sencers de pi blanc, una espècie que crema molt ràpid. "Volem tenir-ho tot endreçat per protegir les persones i els habitatges en cas d'incendi", ha manifestat. Ribas reconeix que aquestes actuacions s'han anat fent al llarg dels anys però que, enguany, és el projecte més potent. "S'anava fent un manteniment però no s'havia fet una actuació tan profunda pel que fa a l'anella que envolta Girona", ha destacat.

Protegir les Gavarres

A banda d'aquestes franges a tocar de les cases, l'ajuntament ha emprès una altra actuació d'acord amb els Bombers. L'objectiu és netejar zones concretes que són la porta d'entrada al massís de les Gavarres. "A l'entorn de la variant hi ha punts que són autèntics llumins i, en cas de foc, saltaria amb facilitat cap a les Gavarres", ha explicat Ribas. Per això, s'està treballant específicament en fer franges més àmplies en aquests punts per protegir millor aquestes muntanyes. De fet, durant l'incendi de l'estiu una de les principals preocupacions dels Bombers va ser que les flames no saltessin a les Gavarres.

Els privats també hauran de netejar

Totes aquestes actuacions s'estan fent en terrenys que són públics. Al novembre, l'ajuntament va aprovar inicialment una normativa que obligava els propietaris de cases properes a zones boscoses a fer una franja de protecció de 30 metres, una amplada superior al que estipula la llei que són 25 metres.

El regidor ha explicat que aquesta normativa encara no està aprovada de manera definitiva pel ple (està previst que com a molt al març ja ho estigui) però que moltes veïns afectats per aquesta regulació ja estan començant a treballar. "La gent es va espantar després de l'incendi de l'estiu i ha pres consciència que aquestes franges són per protegir casa seva i les seves famílies", ha manifestat.

Aquesta norma permetrà actuar en casos on els propietaris no mantinguin aquestes franges ja que l'ajuntament no només podrà sancionar-los sinó que, en els casos més greus, podrà fins i tot actuar de manera subsidiària.