L'Hospital de Campdevànol va fer 586 sessions de quimioteràpia i tractaments de suport el 2015

El càncer de còlon i recte i el de mama són els que més es van tractar

Del total de sessions de quimioteràpia que l'Hospital de Campdevànol (Ripollès) va fer durant el 2015, un un 24,2% eren de càncer de còlon i recte; un 21,3 % de mama; el 16,4 %, de càncer urològic; un 15 %, per tractar càncer de pulmó i, un 9,5 %, per a càncer ginecològic. Així doncs, el càncer de còlon i recte i el de mama són els que més es van tractar al Ripollès l'any passat.

Els tipus de càncer més freqüents en home són, per aquest ordre, càncer de pròstata, pulmó i còlon i recte i, en la dona, de mama, còlon i recte i d'úter. Pel que fa a les intervencions quirúrgiques, destaquen les neoplàsies de pell, per a les quals es van realitzar un centenar de procediments a aquest centre el 2015. Tal com explica el doctor Antoni Radovan, director assistencial de l'Hospital de Campdevànol, aquesta tipologia de formació de teixit anormal o de caràcter tumoral "té un bon pronòstic en la majoria dels casos, perquè s'acostuma a diagnosticar a temps". A més, es pot abordar amb cirurgia sense necessitat d'ingrés.

A banda d'això, l'any passat també es van fer 13 intervencions de càncer de mama i 12 de càncer de còlon. Els pacients que van requerir cirurgia per a altres tipus de càncers van ser derivats sobretot a l’Hospital Trueta de Girona i a l'Hospital Universitari de Vic.

Més de 4.000 persones convidades als programes de detecció precoç

El mes de gener del 2015 el Departament de Salut va posar en marxa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte al Ripollès –en el marc del desplegament progressiu d’aquesta iniciativa a tot Catalunya– on hi participa l'Hospital de Campdevànol. Es tracta d'un mètode de cribatge que es fa amb una anàlisi per comprovar si hi ha restes de sang a la femta. El pacient ha d'anar a buscar el kit a la farmàcia que s'encarrega d'enviar les mostres al laboratori. Si el resultat és positiu, s'informa al pacient de tot el que ha de fer i que parteix dels resultats d'una colonoscòpia.

Fins ara, s'ha convidat gairebé 4.000 persones a formar part del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte al Ripollès.

D'altra banda, des del 2001, l'Hospital de Campdevànol participa en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama. En el marc d’aquesta iniciativa, impulsada pel Departament de Salut, es convida les dones d'entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys. En els últims anys, entre 1.300 i 1.400 dones per any han participat en el cribratge.

L'objectiu principal del cribratge, tant de còlon i recte com de mama, és detectar el càncer en les fases inicials, perquè, segons Radovan "és quan és més fàcil tractar-lo i curar-lo".

Així mateix, en alguns casos es detecten alteracions en les cèl·lules que no són cancerígenes però que, si no es tracten, podrien arribar a ser-ho. La detecció i tractament d'aquestes lesions, poden evitar aquesta progressió.