Sant Joan les Fonts diu que el polígon de Begudà és el que té més controls ambientals de la comarca

El consistori demana prudència a l'espera dels resultats sobre les possibles filtracions en un torrent

L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts defensa que el polígon de Begudà és el que té més controls de seguretat i ambientals de la comarca arran de la investigació de l'ACA. El consistori ha fet un comunicat arran de la investigació de l'Agència Catalana de l'Aigua per un possible vessament al torrent del Riot aquest municipi, a tocar d'aquest polígon industrial, després que un veí denunciés que baixava bruta.

El consistori parla de "filtracions d'aigües no identificades al riu Turonell, que és on va a desembocar el torrent del Riot, i diu que ja hi va haver un episodi similar el primer cap de setmana de gener en un moment en què les empreses del polígon no tenien activitat. Fins que no no hi hagi els resultats de les anàlisis demanen prudència. L'Ajuntament explica que les filtracions són discontínues i no es donen al mateix lloc, fet que dificulta encara més determinar el seu origen. De fet, el primer cap de setmana de gener també n'hi va haver una a la zona, en un altre punt, i per tant les mostres recollides en aquell moment es compararan amb les que es van prendre ahir arran de la denúncia d'un veí que va alertar que l'aigua del torrent era de color fosc.

És per això que demanen prudència i ser "curosos" amb segons quines afirmacions perquè encara es desconeixen les causes de la filtració. També recorden que aquest tema ambiental és competència de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) però que el consistori farà el possible per controlar el problema i millorar-ne la situació.

En el comunicat, el consistori subratlla que el polígon de Begudà "és el que més controls ambientals i de seguretat té de tota la comarca" i asseguren que en el moment de la seva construcció es van dur a terme diferents actuacions de control ambiental. Cal recordar que es troba inclòs al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i per tant és una zona d'interès ambiental.

Anàlisi del sòl de la zona

L'ACA va confirmar que la inspecció de l'aigua del torrent es veia clara i que podria ser el sòl del torrent –el fons del llit- que té aquest aspecte de solatge negrós. És per això que es van agafar mostres de les aigües del torrent per determinar si estan contaminades i esbrinar-ne l'origen. En aquest sentit, també s'analitzarà el solatge negrós del fons del torrent per comprovar si es tracta d'un problema de filtracions de sòl de la zona causades per l'activitat industrial a la zona durant tots aquests anys.

Mentrestant, dos camions cisterna van començar a extreure l'aigua del torrent ahir des d'una gorga on acaba desembocant al riu Turonell.

Per altra banda, ahir també es va inspeccionar l'empresa Noel Alimentària que opera just a sota del torrent. Es van comprovar totes les sortides i també la seva depuradora i els Agents Rurals i tècnics de l'ACA no van trobar cap anomalia. Fa quinze dies l'empresa va avisar a l'ACA de la presència d'un brollador intermitent de sota terra que va aparèixer a la seva finca però en una zona on no hi ha activitat industrial. Tal i com estableix el protocol, l'empresa va assumir la neteja de la llera.