Cadaqués desencalla la rehabilitació del 'Corral de la Gala'

L'Ajuntament porta al ple una partida de 65.000 euros per fer-hi una actuació urgent

L'Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) desencallarà la rehabilitació del 'Corral de la Gala', que Salvador Dalí va comprar a mitjans dels anys 50 perquè la seva musa tingués un espai on evadir-se i fer-hi festes. L'edifici, marcat per l'empremta del geni surrealista, porta anys en desús. Aquest divendres, el ple municipal preveu aprovar una partida de 65.000 euros per dur-hi a terme una actuació urgent que permeti reobrir-lo.

L'alcalde, Josep Lloret, assegura en declaracions a Catalunya Ràdio que fins ara al corral "no s'hi ha pogut fer mai res perquè es troba en un estat precari" i que, amb aquestes obres, es vol convertir "en un espai visitable o un lloc on s'hi puguin fer activitats puntuals". La intenció és que, un cop l'edifici s'hagi condicionat, amb el vistiplau de la Fundació Gala-Salvador Dalí, el corral es pugui incloure dins el triangle dalinià.

Salvador Dalí va comprar aquest corral a un pastor transhumant de Queralbs l'any 1953, amb la intenció que fos un refugi per a la seva musa. L'edifici té uns mil metres quadrats, una quarta part dels quals estan construïts. Va ser el mateix pintor qui en va decorar les estances, afegint-hi elements característics del seu particular univers. Com la gran xemeneia de la sala principal o la finestra rectangular i torta de la cuina.

A més d'un pati exterior, la sala i la cuina (aquesta última, s'hi va afegir posteriorment), el corral compta amb un altell, on la musa hi va instal·lar un llit per evadir-se quan li convingués. Inaugurat el 1957, el corral va ser escenari de celebracions i performances durant més d'una dècada. Però va caure en desús a finals dels anys 60, quan Salvador Dalí va creure necessari allunyar Gala de Cadaqués per garantir la seva intimitat i li va regalar el Castell de Púbol. L'Ajuntament de Cadaqués va comprar l'espai al 1998 i tres anys més tard, va consolidar-ne l'estructura.

La rehabilitació de l'interior, però, encara no s'ha fet. L'any 2004 ja es va intentar sense èxit una vegada i ara en fa dos, l'aleshores alcalde, Joan Figueras, presentava un projecte per retornar al corral l'esplendor que havia tingut durant els anys 60. Partida de 65.000 eurosEl cost es calculava en uns 400.000 euros, però les dificultats per trobar finançament van anar-lo posposant. Ara, el nou consistori, on ERC hi té majoria absoluta, vol desencallar les obres.

Per això, al ple d'aquest divendres, preveu aprovar una partida de 65.000 euros per fer-hi un actuació urgent que permeti reobrir-lo o, si més no, fer-lo servir per a activitats puntuals. "De moment, al corral no s'hi pogut fer mai res perquè es troba en un estat precari; crec que és un dels llocs dalinians que s'ha de poder visitar", ha explicat l'alcalde, Josep Lloret, en declaracions a Catalunya Ràdio. Un cop es faci aquesta primera intervenció, l'Ajuntament iniciarà converses amb la Fundació Gala-Salvador Dalí per incloure el corral al triangle dalinià, format pel Teatre Museu, la casa de Portlligat i el castell de Púbol.