ERC demana a Ballesta que compleixi la moció de retirada de suport a la Fundació Princesa de Girona

Ahir l'alcalde va assegurar que no donaria l'esquena a l'entitat

El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament s’ha pronunciat sobre les declaracions del nou Alcalde de Girona, Albert Ballesta, en relació a la Fundació Princesa de Girona.

En el passat plenari es va aprovar una moció en la qual es deia que l’Ajuntament no participaria de les activitats de la Fundació si mantenia el nom d’un títol “que no representa la ciutat”.

Malgrat això, Ballesta ha afirmat que defensa “fermament les tasques i activitats de la Fundació i l’Ajuntament hi serà quan se li demani”. ERC-MES ha volgut denunciar que el nou Alcalde manifesti obertament que pensa ”incomplir un acord de Ple”.

Canvi de nom

El Plenari de l’Ajuntament de Girona va aprovar -gràcies als vots favorables d’ERC-MES i CUP i a les abstencions de CiU i PSC- una moció en la qual es condicionava “la participació institucional de l’Ajuntament de Girona envers les activitats que realitza la Fundació a un canvi de nom de la mateixa”. La portaveu del grup, Maria Mercè Roca, va defensar que l’entitat “duu a terme una tasca que no té cap relació amb la institució monàrquica i els valors que encarna”, i que des d’aquest punt de vista “la ciutat agrairia al Patronat que canviés el nom de la Fundació”. L’abstenció de l’equip de govern va permetre l’aprovació de la moció presentada conjuntament per ERC-MES i la CUP.

Complir les mocions

La portaveu del grup ha expressat que el Plenari municipal “és l’expressió de la voluntat popular dels ciutadans de Girona”, i com a tal, “l’equip de govern té l’obligació política d’executar els acords que pren el Ple”. Des d’aquest punt de vista, Roca ha manifestat que “no entén” com l’Alcalde de la ciutat pot “expressar obertament que té la intenció d’incomplir un acord de Ple”, ha afegit, “menystenint als representants electes dels gironins i de les gironines”.
 
Pulcritud democràtica

Roca ha recordat que Ballesta ha estat qüestionat “des d’un punt de vista de la pulcritud democràtica” per la seva elecció com a Alcalde, i que “incomplir les mocions que aprova el Ple municipal no és la millor manera d’intentar canviar aquesta percepció”. Per últim, ha afegit que “si l’equip de govern no està d’acord amb les mocions que es presenten a Ple pot votar-hi en contra”, però el que no pot fer és “facilitar-ne l’aprovació i després incomplir-les” a través d’una “ambigüitat calculada” que no beneficia a ningú. “La ciutadania vol polítics valents, amb les idees clares i que vagin de cara”, ha conclòs Roca.

La CUP també protesta

Per part de la CUP, la formació ha adreçat una petició urgent a alcaldia per demanar que es compleixin els acords de ple. Al document, el grup municipal reclama a l'alcalde que dirigeixi un escrit a la Casa Reial per tal d'informar-la dels acords presos pel plenari i sol·licitar-li formalment tant la retirada del títol com el retorn de la medalla de la ciutat, bastó i espadí.

Al text també es demana a l'alcalde que faci el mateix amb la Fundació Princesa de Girona, per informar-la de l'acord pres i transmetre-li la petició de canvi de nom. A més, la CUP vol que sol·liciti una reunió amb la fundació a la que hi haurien d'assistir l'equip de govern, ERC-MES i la CUP (impulsores de la moció).

La CUP creu que és un "menyspreu al ple"

La formació ha assegurat que se sent "perplexa" pel posicionament de Ballesta i consideren que és un "menyspreu pel ple municipal com màxim òrgan de presa de decisions de l'ajuntament". A més, han advertit al nou alcalde que les mocions "s'han de complir encara que no siguin del gust de l’equip de govern".

D'altra banda, la CUP ha demanat una reunió amb l'alcalde per parlar d'aquest tema i d'altres negociacions prèvies amb Puigdemont, com la municipalització de serveis o l'aplicació de la recollida porta a porta.