Ballesta: 'Em sap molt greu, he d'assumir l'error i punt'

El candidat a l'alcaldia de Girona assumeix la culpa de no jurar ni prometre el càrrec

Albert Ballesta ha començat amb mal peu la seva tasca d'alcalde de Girona. Divendres es va fer el ple extraordinari urgent per proclamar-lo regidor i, posteriorment, alcalde de la ciutat després de la renúncia de Carles Puigdemont per presidir la Generalitat.

Tant en el moment de prendre possessió com a regidor com també en el moment de fer-ho com a alcalde, Ballesta va oblidar jurar o prometre el càrrec i va llegir, a seques, la fórmula proposada per l'AMI. Els serveis jurídics de l'ajuntament han detectat l'error de forma –que ja havia advertit durant el ple la portaveu del PPC, Concepció Veray- i la sessió s'haurà de repetir aquest vespre.

Ballesta assumeix la culpa "íntegrament"

Ballesta ha reconegut que es va equivocar fruit dels nervis de la investidura. Els diferents partits que conformen CiU van confirmar el pacte per investir-lo alcalde dijous a la tarda i, 24 hores més tard, es celebrava el ple. "Assumeixo íntegrament l'error, motivat suposo pel neguit de la situació", manifesta Ballesta, que és advocat i té les oposicions de secretari municipal.

Amb la llei a la mà, Ballesta no és ara mateix ni regidor ni alcalde. Aquest fet, però, assegura que no comporta cap conseqüència legal més enllà d'haver de repetir el ple. La sessió extraordinària serà a les set del vespre, mitja hora abans del ple ordinari del mes de gener que ja estava convocat a les 19.30h i que es va haver de retardar una setmana a l'espera que la ciutat proclamés qui era el seu nou alcalde.

 

Ballesta també vol esborrar qualsevol ombra de dubte a l'entorn del seu error. "En cap moment hi ha cap voluntat de contradir les lleis, és simplement un error que assumeixo", ha remarcat. El candidat tampoc amaga que l'episodi li ha fet mal personalment, i més quan havia rebut dures crítiques per part de l'oposició perquè arribava a l'alcaldia tot i ocupar el número 19 de la llista de CiU a les municipals. "Em sap molt greu perquè són coses que no agraden a ningú però sóc conscient que s'han d'assumir i punt", conclou. La seva voluntat és passar pàgina ràpid i poder començar "a treballar per la ciutat".

Objectius del nou alcalde

Tot i que formalment no és encara l'alcalde de Girona, Ballesta pilota el consistori des del divendres. Ja en el seu primer discurs d'investidura, va apuntar quines serien algunes de les línies a seguir en els propers anys i va remarcar el seu compromís amb el pla de govern i també amb el procés independentista. "Jo vull la independència del meu país, més clar l'aigua", assegura.

Ballesta reconeix que "el govern Puigdemont" era un projecte on el pes de l'exalcalde era molt potent. A més de l'alcaldia, Puigdemont liderava aspectes destacats com l'estratègia turística de la ciutat i també tot l'àmbit de la cultura. Per això, Ballesta reconeix que caldrà un canvi en la manera de fer. En aquest sentit, apunta que li agrada molt treballar en equip i que arriba disposat a escoltar molt abans de prendre cap decisió. "Vull substituir el jo pel nosaltres, no crec que això sigui negatiu per al lideratge com a alcalde", manifesta.

Lluitar contra l'atur, crear ocupació i seguir projectant la ciutat com a destinació turística lligada a la cultura són aspectes a treballar en els propers anys. Malgrat que no ha pogut reunir-se amb l'oposició encara ni tampoc aprofundir amb el seu equip de govern, adverteix que hi ha projectes que es mantindran intactes com fins ara.

En aquest sac hi ha el futur Museu d'Art Contemporani i Modern de Girona, que s'haurà de fer a la Casa Pastors i que exposarà, entre d'altres, el fons d'art de la col·lecció Santos-Torroella, adquirida pel consistori. Aquest és un dels projectes més qüestionats per l'oposició per la seva elevada inversió, ja que el fons es paga durant set anys. Així mateix, també mostra el seu compromís amb la marca 'Girona, ciutat de festivals', creada durant l'era Puigdemont. Impulsar el Pla Especial de la Devesa o fer realitat el projecte '4 rius i una sèquia' també són assumptes als que vol donar prioritat.

"Girona, ciutat amable"

Paral·lelament a aquests projectes per crear marca de ciutat, Ballesta posa l'accent en millorar els serveis als ciutadans. Segons apunta, treballarà perquè Girona sigui una "ciutat amable" i que els ciutadans puguin gaudir al màxim dels serveis independentment d'on visquin. "Hem de fer una ciutat integral, cohesionar el centre amb els barris, perquè quan un surti de casa ho vegi tot net, endreçat, seguir i cuidat", ha manifestat.

Segons Ballesta, garantir uns bons serveis als ciutadans fa que ells se sentin "orgullosos" de la seva ciutat. "Els grans projectes s'han de fer però, paral·lelament, també hem d'aconseguir excel·lir en els serveis que prestem als ciutadans, això crea orgull i identitat", ha remarcat.

Cartipàs obert

Ballesta és conscient que haurà d'assumir canvis en el cartipàs i també haurà de plantejar-se si és millor mantenir-se en minoria o incorporar algun partit a l'equip de govern que li garanteixi estabilitat pel que queda de mandat. Reconeix que té algunes idees al respecte però es mostra molt prudent perquè primer vol parlar-ne amb l'oposició i, sobretot, amb el seu govern.

Reconeix que amb els nou regidors de CiU són "companys i amics" i que es coneixen des de fa temps perquè ell ha estat treballant "des de l'anonimat" pel projecte del partit a la ciutat. Per això, descarta que hi pugui haver tensions internes pel fet que l'alcalde arriba de nou en un equip de govern que ja fa anys que treballa plegat i on hi havia regidors que, obertament, havien dit que volien ser el relleu de Carles Puigdemont. "M'esforçaré al màxim per ser proper a tothom", s'ha compromès.

Ballesta assegura també que picarà la porta de la Generalitat quan calgui. "Penso reclamar tot allò que sigui necessari per a la ciutat tantes vegades com calgui", ha manifestat. Preguntat sobre si espera que Girona surti beneficiada pel fet de tenir Puigdemont de president, assegura que això pot generar "més sensibilitat" envers els temes pendents a Girona. Un d'ells, per exemple, és el nou hospital Trueta. Segons Ballesta, l'hospital s'ha de mantenir dins el terme municipal de Girona perquè "hi ha qüestions de capitalitat que no es poden deixar perdre".