Jordi Savall corprèn l'Auditori de Girona

L'intèrpret de música antiga va donar el tret de sortida a la temporada de clàssica

"Prefereixo que m'emocionin abans que em sorprenguin", deia Jordi Savall citant a François Couperin en la conferència prèvia d'ahir al concert inaugural del cicle de clàssica a l'Auditori de Girona. I de bon grat que va saber corprendre al públic present en el concert que pràcticament omplien la Sala Montsalvatge amb capacitat per a 1.400 persones.

L'intèrpret i director de música antiga, acompanyat dels músics de Le Concert des Nations, va reproduir una delicada selecció de dos reculls del compositor francès Couperin que portaven per títol "Concerts Reials a la Cort del Rei Sol".

Savall va introduir en la conferència els principals trets sobre l'estil de vida i musical al segle XVIII, moment en que la música es creava "per a ser escoltada amb proximitat". Era aleshores, quan la figura del Rei prenia una gran força i aquest, al seu torn, volia demostrar que es trobava al centre de tot, passant a anomenar-se "Rei Sol". Era aleshores quan s'envoltava dels millors artistes que creaven per a ell i la seva cort i, no cal dir, que els músics no en quedaven al marge.


Lluís XIV va encarregar a François Couperin diverses composicions, les quals van prendre forma el 1722 les primeres i el 1726 les següents. Savall comentava les dificultats que es troben a l'hora d'interpretar en l'actualitat aquestes composicions; "era habitual que els nobles tinguessin problemes de sobrepès a mesura que es feien grans. Era per això que calia alentir el tempo de les peces perquè poguessin ballar-les. No era el mateix un minuet que era interpretat pel poble (tempo més ràpid), que un altre que era per a la cort (més lent)".

Amb tot, Savall explicava com ha evolucionat el gènere interpretatiu de música antiga, sobretot el barroc francès. "Fa cinquanta anys la gent que anava a un concert es passava mitja hora escoltant com afinaven els instruments i després una hora escoltant com desafinaven".

No fou el cas d'ahir, on Le Concert des Nations van excel·lir damunt de l'escenari de l'Auditori en un concert de dues hores. Hi eren presents Marc Hantaï (flauta travessera), Manfredo Kraemer (violí), David Plantier (violí), Phillippe Pierlot (viola de gamba baixa a 7 cordes), Xavier Díaz-Latorre (tiorba i guitarra), Michael Behringer (clavesí), sota la direcció de Jordi Savall (viola de gamba baixa a 7 cordes).