La UdG i El Celler de Can Roca creen el Centre d’Innovació en Gastronomia de Girona

El primer curs serà online i gratuït

La Universitat de Girona (UdG) i El Celler de Can Roca, amb la voluntat de sumar les seves experteses per transferir coneixement cap a la societat, han formalitzat aquest matí un conveni de col·laboració per a la creació del Centre d’Innovació en Gastronomia de Girona, un centre mixt de recerca, innovació i formació especialitzades en el camp de la gastronomia, la restauració i l’alimentació, amb la voluntat d’esdevenir un referent nacional i internacional que contribueixi a identificar Girona com a territori gastronòmic d’excel·lència.
 
El rector de la UdG, Sergi Bonet, i Joan Roca, conseller delegat d’El Celler de Can Roca, han signat l’acord aquest matí al Rectorat de la UdG, acompanyats del vicerector de Planificació, Innovació i Empresa, Ramon Moreno, la directora científica del Campus de l’Alimentació i la Gastronomia, Carmen Carretero, i el conseller delegat d’Universia, Jaume Pagès.
 
Amb aquesta iniciativa, la UdG posa a l’abast de La Masia (I+R) d’El Celler de Can Roca tota la seva potència investigadora i instal·lacions, en el marc del Campus de l’Alimentació i la Gastronomia, de  manera que se sumen les experteses d’ambdues entitats en aquest camp del coneixement.
 
El Campus de l’Alimentació i la Gastronomia de la UdG és una plataforma que facilita la transferència de coneixement i tecnologia de la universitat cap a les empreses i institucions i, alhora, una estructura per a dinamitzar l’ecosistema innovador d’aquests sectors.  Amb un plantejament enfocat a les necessitats de l’entorn, el Campus se centra en noves tecnologies culinàries, el desenvolupament de bioconservadors i nous ingredients alimentaris amb funcionalitat tecnològica, la innovació en processos i maquinària de fabricació i la seguretat alimentària.
 
La Masia (I+R) és un espai complementari d’El Celler de Can Roca dedicat a la investigació, creativitat i formació, en l’àmbit de la cuina i la gastronomia, concebut com un projecte científic i humanista.
 
Per a Joan Roca, l’establiment d’aquesta nova línia de col·laboració entre La Masia (I+R) i la UdG és “una suma d’esforços amb la voluntat de compartir coneixement i tecnologia en el sector de l’alimentació i la restauració, per al seu progrés tècnic i gaudi de la societat”.
 
Per al rector de la UdG, Sergi Bonet, aquesta iniciativa conjunta situa les dues entitats en “una posició capdavantera pel que fa a la recerca, la innovació i la formació en el camp de la gastronomia, la restauració i l’alimentació”, un dels eixos sobre els que pivota l’activitat docent i de recerca de la UdG.
 
Objectius del Centre

Entre les objectius del Centre d’Innovació en Gastronomia de Girona, que durà a terme les seves activitats tant a la Masia (I+R) com al Campus de la UdG, segons la seva naturalesa, i que tindrà en aquest la seu administrativa, destaca la realització de recerca conjunta per al desenvolupament de productes innovadors en l’àmbit de la gastronomia, la tecnologia dels aliments i les noves tècniques culinàries, així com la posada en marxa de programes formatius especialitzats, principalment en les modalitats formatives basades en les TIC, en l’àmbit de l’alimentació, la gastronomia i les tècniques culinàries.
 
Un MOOC d’introducció a la cuina al buit

Una de les primeres activitats del Centre d’Innovació en Gastronomia de Girona és un curs gratuït i a distància d’introducció a la cuina al buit, que començarà a mitjans març i que ja accepta inscripcions. La tipologia d’aquest curs és el que es coneix com a Massive Online Open Course (MOOC), molt estesa als Estats Units, i que pretén compartir i difondre coneixement a partir dels materials audiovisuals que els professors posen a disposició dels alumnes a través de la web i dels debats que es plantegen en l’aula global.
 
El MOOC d’introducció a la cuina al buit ha estat rodat íntegrament a la cuina d’El Celler de Can Roca i a la Masia (I+R). Impartit per Salvador Brugués, cuiner especialista en la tècnica de la cocció a baixa temperatura, el curs ofereix les bases i la tècnica de la cuina al buit des de l’experiència del restaurant. Aquesta tècnica s’emmarca en el corrent de la cocció a baixa temperatura, que cou el producte amb el màxim respecte i amb un resultat final de gran qualitat organolèptica.
 
Aquest curs s’ofereix a través de MiríadaX, una iniciativa de Telefónica i Universia, que és la segona plataforma mundial de MOOC i la primera en llengua castellana. Per a Jaume Pagès, conseller delegat d’Universia, “els MOOC són l’instrument ideal per a la col·laboració universitat-empresa amb l’objectiu de transferir massivament el coneixement generat per l’expertesa”.
 
La UdG va ser una de les primeres universitats catalanes que es va sumar a la tendència anglosaxona dels MOOC i, des del curs 2012-2013, ha ofert diversos cursos que han comptat amb més de 15.000 inscrits d’arreu del món.
 
Una col·laboració de fa temps

La sintonia entre la UdG i els germans Roca ve de lluny. A tall d’exemple, el 2010 la institució universitària gironina els va concedir el títol de doctor honoris causa, la màxima distinció acadèmica, pel seu lideratge en el món de la gastronomia. Així mateix, són presidents d’honor de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge-Sant Antoni. D’altra banda, a El Celler de Cant Roca s’hi han impartit diverses assignatures universitàries sobre cuina i enologia i, les dues entitats col·laboren habitualment en iniciatives d’impuls i de projecció del territori.