Tanquen la gossera municipal de Girona en detectar un brot de brom

Es tracta d'una malaltia vírica que es transmet per les femtes o les secrecions

L'Ajuntament de Girona ha decidit decretar la quarantena i tancar les instal·lacions de trànsit de la gossera municipal de Girona, situada al polígon Mas Xirgu, en detectar un brot de brom, una malaltia més coneguda amb el nom de 'moquillo'. Aquesta afecció se sol transmetre per contacte amb les femtes, orines o secrecions dels gossos i té una taxa de mortalitat molt elevada.

El consistori va decidir decretar la quarantena a principis d'aquesta setmana quan dos animals que havien passat per les instal·lacions van morir a la protectora de Figueres. El regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, ha explicat que desinfectaran tot l'espai tot i que encara no tenen una data fixa pel que fa a la reobertura de les instal·lacions. Fins llavors, tots els animals perduts o abandonats que es localitzin es derivaran a un altre centre.

El brom o 'moquillo' és una malaltia vírica que afecta a gossos i que se sol transmetre mitjançant el contacte o la inhalació d'orina, femtes o secrecions nasals o conjuntives d'animals infectats. Majoritàriament sol tenir més prevalença entre gossos joves i consta de tres fases: en primer lloc provoca alteracions en l'aparell digestiu, posteriorment a l'àmbit respiratori i, finalment, al sistema neurològic. No afecta a les persones però, en el cas dels gossos, té una taxa de mortalitat molt elevada sobretot si l'animal arriba a la tercera fase sense rebre tractament o atenció.

Darrerament a la ciutat de Girona s'han detectat diversos casos d'aquesta malaltia en animals que provenen de criadors de països de l'est d'Europa. També s'han visitat gossos amb aquesta mateixa malaltia en diverses clíniques veterinàries gironines com Vet Xarxa o Canis.

El regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha detallat que van conèixer els fets a principis d'aquesta setmana quan dos dels gossos que havien passat per les instal·lacions gironines van morir a la protectora de Figueres. L'espai gironí, "centre de dia" pels animals segons Ribas, és un centre on es recullen tots els animals que es localitzen perduts o abandonats als carrers. Tot i això, no es tracta d'una gossera o protectora com a tal ja que els animals només s'hi estan un màxim de dos dies i, posteriorment, es traslladen a la protectora de Figueres.

En conèixer la mort dels dos gossos, els encarregats del centre van treure de les instal·lacions un tercer gos per evitar que també es contagiés amb aquesta afecció. Ribas ha detallat que van portar-lo al veterinari i que encara estan a l'espera dels anàlisis. En principi, el regidor ha detallat que estan en contacte amb la protectora de Figueres i que, de moment, sembla que la malaltia no està causant més problemes al centre de l'Alt Empordà. "Sembla que ho van saber frenar i que està controlat però amb les festes nadalenques no disposem de tota la informació", ha explicat.

En principi, encara no hi ha una data fixa de reobertura de la gossera municipal gironina. "Primer cal desinfectar a fons tot l'espai i hem fixat un període de quarantena per evitar nous casos o minimitzar els perills", ha destacat el regidor. Per això, durant aquest temps, els animals que es trobin a la via pública es portaran a un altre centre de recollida. "El mateix on hi ha els gossos dels Mossos d'Esquadra que és un espai adequat per rebre animals", ha comentat Ribas.