Endesa renova part d'una línia de mitja tensió a la zona protegida del massís del Montgrí

Els treballs han comportat la substitució de set suports i la instal·lació de nous aïllaments de nova tecnologia

Endesa ha finalitzat recentment la reforma d'un tram de línia de mitjana tensió a la zona protegida del massís muntanyós del Montgrí, dins del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, a cavall entre les comarques de l'Alt i el Baix Empordà.

Segons la companyia elèctrica, l'objectiu d'aquesta actuació és millorar la seguretat de la infraestructura així com la seva integració en un espai protegit per tal d'aconseguir una major mimetització de la xarxa amb l'entorn natural. Els treballs han suposat una inversió de 30.000 euros i han comportat la substitució de set suports i la instal·lació de nous aïllaments de nova tecnologia.

La línia de 25 kV sobre la que s'han realitzat els treballs surt de la subestació de Bellcaire i dona servei a clients d'Albons, Bellcaire, L'Escala, Sant Pere Pescador i Torroella de Montgrí. En concret, les tasques s'han fet a gairebé mig quilòmetre de la línia on s'han substituït set pals de fusta per quatre torres metàl·liques, molt més resistents i que suportaran millor les inclemències meteorològiques.

A més, s'ha aprofitat per instal·lar als nous suports un sistema d'aïllament de tipus polimèric. Aquests nous elements estan fabricats a partir d'un compost a base de fibra de vidre i silicona i aporten significatius avantatges respecte dels anteriors, que eren només de vidre. En concret, tenen un pes més lleuger i major resistència a les inclemències meteorològiques com la calamarsa, les pedregades, o les descàrregues de llamps. Pel fet d'estar ubicades dins d'un espai protegit, les noves torres han estat pintades amb el color específic, indicat pel propi parc i que tenen estipulat dins de la zona per tal d'integrar i minimitzar al màxim l'impacte visual que poden generar aquestes estructures, essencials per altra banda per distribuir l'electricitat als veïns de la zona, segons apunta la companyia.

Amb aquesta reforma s'aconsegueix disminuir l'afectació que pot ocasionar la infraestructura elèctrica a una zona natural tan important i singular. En altres factors que li atorguen aquesta categoria, el Montgrí és la zona de cria escollida per nombroses aus amenaçades al territori com són l'esparver cendrós (Circus pygargus), l'àguila cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), falcó pelegrí (Falco peregrinus), el xoriguer comú (Falco tinnunculus), el duc (Bubo bubo) i la gralla (Corvus monedula), inclús la població més gran a Catalunya del ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii). Aquesta intervenció, que ha suposat una inversió de 30.000 euros aportats íntegrament per Endesa, forma part dels plans de manteniment que la Companyia realitza periòdicament i beneficia a més de 4.800 clients d'Albons, Bellcaire i Torroella de Montgrí al Baix Empordà i de l'Escala i Sant Pere Pescador a l'Alt Empordà.