La Generalitat licita les obres per ampliar l'estació marítima de Palamós

Els treballs permetran rebre creuers de fora l'espai Schengen

Ports de la Generalitat ha tret a licitació el projecte per adequar l'estació marítima del port de Palamós (Baix Empordà) perquè pugui acollir passatgers de creuers i tripulants que venen de fora de l'espai Schengen.

El passat mes de març, el ministre d'Interior va avançar que Palamós tindria l'autorització per ser frontera exterior marítima un cop l'administració catalana fes les obres necessàries per adaptar aquestes instal·lacions. Les obres consistiran en allargar l'edifici longitudinalment per crear la superfície interior necessària perquè puguin haver-hi la separació de controls segons la procedència dels passatgers. Els treballs tenen un pressupost de 241.428 euros, començaran el proper gener i està previst que finalitzin a l'abril, coincidint amb l'inici de la temporada de creuers 2016.

El passat mes de març, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va visitar les instal·lacions del port de Palamós i va anunciar el que el territori feia anys que esperava: que l'Estat es comprometia a donar l'autorització perquè el port gironí pogués acollir creuers i iots procedents de països de fora de l'espai Schengen. Això sí, l'aprovació arribaria tan bon punt Ports de la Generalitat fes les obres necessàries per adequar les instal·lacions. Ara, aquest dijous 17 de desembre del 2015, Ports de la Generalitat ha donat a conèixer que ja s'han licitat les obres d'adequació, que tenen un pressupost de 241.428 euros i que arrencaran el proper mes de gener. El projecte està inclòs en el Pla d'inversions 2014-2017 de Ports de la Generalitat i té un termini d'execució de tres mesos.

La previsió és que els treballs finalitzin a l'abril, coincidint amb l'inici de la temporada de creuers 2016. En concret, l'objectiu del projecte és dotar l'edifici d'una major superfície tancada i coberta per poder absorbir la futura acollida de passatgers de creuers i altres embarcacions de fora de l'espai Schengen. S'ha de tenir en compte que Palamós serà la primera instal·lació portuària que no és de titularitat estatal i que obté l'autorització pe rebre passatgers provinents de llocs com Rússia o els països Bàltics, fora de l'espai Schengen.

El projecte té previst ampliar l'actual estació marítima creant la superfície interior coberta necessària per encabir la futura distribució i els controls segregats per controlar els passatgers que arribin a Palamós, segons la seva procedència. També ha de disposar d'un espai per als cossos policials. Per això, l'edifici s'allargarà longitudinalment tot i que mantindrà la seva amplada i alçada. En total, tindrà una superfície de 255 metres quadrats. Les entrades i sortides es faran en espais coberts de 65,5 metres quadrats per a l'embarcament de passatgers i 59 metres quadrats per a la sortida de passatgers, cap a Palamós. S'ha projectat una façana totalment homogènia i s'incorporarà una superfície porxada de 121 metres quadrats que donarà aixopluc als turistes de creuer. La voluntat és conservar al màxim la distribució original de l'estació i garantir que pugui funcionar tal i com ho ha fet fins ara.