Els quinze lladres multireincident més actius a la província acumulen 303 antecedents

La majoria són delinqüents nascuts aquí o comunitaris

Periòdicament, els Mossos d'Esquadra elaboren una llista amb els quinze lladres més actius de la demarcació. Aquest 'top ten' permet a les policies i als fiscals unir esforços a l'hora de treure'ls de circulació i evitar que continuïn delinquint.

Aquest 2015, els multireincidents que hi apareixen acumulen, en global, fins a 303 antecedents als seus historials delictius. I d'ençà de principis d'any, de mitjana, la policia els ha emmanillat una desena de vegades. "Això suposa un descens, perquè hi havia hagut èpoques en què aquests quinze multireincidents havien arribat a acumular fins a una vintena de detencions anuals", concreta el cap de la Regió Policial, el comissari Josep Milan.

Els delictes que cometen tots els inclosos dins aquest 'top ten' continuen essent els mateixos. Essencialment, furts i robatoris amb força. No només actuen al carrer -els telèfons són un dels seus objectius- sinó que també entren a botigues i cases (en aquest darrer cas, amb mètodes com els de la radiografia).

Però les seves tècniques no s'acaben aquí. També n'hi ha, com concreta Milan, que s'han especialitzat en modalitats com les del 'teletubbie' (fent abraçades als vianants) o bé demanant signatures en nom de falses entitats i aprofitant moments de descuit per robar a les víctimes.

Tretze detencions i 92 antecedents

Precisament, a les comarques gironines, qui encapçala la llista dels multireincidents és experta en aquestes últimes pràctiques. Es tracta d'una dona romanesa a qui ja han detingut tretze vegades en el que portem de 2015. I que tan sols ella sola acumula fins a 92 antecedents.

Al seu darrere, en els números 2 i 3 d'aquest 'top ten' hi figuren dos lladres autòctons. El primer té 35 antecedents (dels quals, dotze els ha sumat aquest 2015). El segon en té un total de 25 i aquest any els mossos l'han detingut fins a onze vegades.

Milan concreta que, en general, a la demarcació el perfil del multireincident és "majoritàriament el d'un home, autòcton o comunitari, amb una franja d'edat que es mou entre els 18 i els 35 anys". De fet, apart de la que encapçala el llistat, a la relació de lladres només hi apareix una altra dona.

El cap de la Regió Policial de Girona també explica com, durant els darrers anys, aquests lladres que fan dels robatoris el seu modus vivendi acostumen a ser cada cop més joves. "La franja d'edat en què es comença a delinquir continua baixant", precisa Milan. De fet, un d'aquests quinze multireincidents encara és menor d'edat (i aquest 2015, ja se l'ha detingut vuit vegades).

Canvi d'estratègia

A diferència d'anys anteriors, en què molts dels multireincidents es podien repatriar als països d'origen, ara això no passa. Com que la majoria han nascut aquí o bé procedeixen de països de la Unió Europea, la policia i els jutges no els poden expulsar. Per això, l'estratègia per treure'ls de circulació passa per enviar-los reiteradament a presó.

"Molts no són expulsables; per tant, es tracta de travar bé les diligències, les investigacions i que vagin sortint els judicis", concreta Milan. El comissari també explica que, de fet, cada vegada que un multireincident deixa de trepitjar el carrer, "això es nota molt". "A tot arreu on hi ha aquest tipus de personatges, conforme entren a presó, baixa el número de robatoris que registrem", precisa Josep Milan.

I en el cas d'aquells delinqüents a qui sí que es pot expulsar, el cap de la Regió Policial també explica que el retorn als països d'origen no és automàtic. "Tot i la feina que fem Mossos d'Esquadra i policia espanyola a l'hora de coordinar-nos, darrerament tenim problemes pels contenciosos que s'estan presentant", indica Josep Milan. I conclou: "De fet, s'han donat situacions de detinguts que ja es trobaven a peu d'avió i a qui, en últim moment, s'ha hagut de deixar en llibertat perquè el contenciós s'ha admès per la via d'urgència".