El rector de la UdG es manifestarà en suport als encausats pels aldarulls del 2011

Sergi Bonet defensa que ha d'estar al costat dels estudiants

El rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, participarà d'una xerrada i anirà a una manifestació de suport als 12 encausats pels aldarulls del 2011.

El rector defensa que ha de fer costat als estudiants que van actuar moguts per la "defensa de la universitat pública" i considera que ho fa en favor de la llibertat d'expressió.

Per al proper 2 de desembre s'ha previst un acte públic i la manifestació serà el 16 del mateix mes, coincidint amb el quart aniversari de la càrrega policial.

Va ser l'anterior rectora, Anna Maria Geli, qui va autoritzar els mossos a entrar i carregar contra els manifestants que van irrompre en l'acte de la inauguració del curs universitari. Encara estan pendents de judici.
 


El 16 de desembre de 2011, coincidint amb la celebració del 20è aniversari de la universitat i en presència del president, Artur Mas, la Universitat de Girona va ser escenari d'una càrrega policial. Una cinquantena d'estudiants que es manifestaven en contra de les retallades al sistema universitari van irrompre a l'acte i la rectora, Anna Maria Geli, va autoritzar els mossos a entrar i dispersar els estudiants.

A resultes dels incidents, dotze persones (entre els quals hi ha treballadors i també membres del Personal d'Administració i Serveis) van ser imputades. Aquesta setmana està previst que la darrera d'aquestes persones declari als jutjats i, per tant, el jutge haurà acabat la instrucció del cas i haurà de decidir si l'arxiva o si obre judici oral.

Actes en suport dels encausats

En aquest context, un grup d'estudiants ha organitzat un seguit d'actes de suport ara que s'acosta la celebració del 4rt aniversari dels fets. Els joves han demanat la implicació del rector, Sergi Bonet, que els ha estès la mà. "La universitat ha de ser un indret de llibertat d'expressió i el rector ha d'estar al costat d'un col·lectiu que pertany a la universitat i defensa valors com la universitat pública i l'autonomia universitària", ha valorat el rector.

Per això, Bonet serà una de les quatre persones que s'asseuran el proper 2 de desembre en una taula per parlar sobre els fets i sobre els valors de la universitat pública. A banda del rector, també participaran a l'acte –que es farà a les 12h del migdia a l'aula 063 de la Facultat de Psicologia i Educació- el catedràtic d'Història de l'Educació Salomó Marquès, el professor de Pedagogia de la UdG Òscar Prieto i un dels encausats, Miquel Toll, que és membre del Grup Antirepressiu de Girona (organitzador dels actes).
 

Per al proper dia 16 de desembre, a més, s'ha previst una manifestació que sortirà de les portes del rectoral a les dotze del migdia. En aquesta ocasió, els encausats i el col·lectiu d'estudiants i treballadors de la universitat també comptaran amb el suport del rector. A més, durant dies, hi ha hagut penjada a l'edifici una pancarta en favor dels encausats que, novament, s'ha desplegat amb la pertinent autorització del rector.

"El rector ha d'estar al costat de la llibertat expressió, comparteixi o no els arguments que s'expressen", ha manifestat Bonet, que no s'amaga que, en aquest cas, personalment està d'acord amb els valors que defensaven els estudiants que van irrompre en l'acte.

"La policia no té cap feina a fer a la universitat"

El rector, que farà dos anys que va prendre possessió del càrrec, defensa que la universitat ha de ser un espai de diàleg entre els diferents posicionaments i punts de vista. En aquest sentit, es mostra crític amb la gestió que la seva predecessora, Anna Maria Geli, va fer dels aldarulls. El rector o rectora és la màxima autoritat als espais universitaris i, per tant, cal que autoritzi la policia a entrar-hi.

Segons reconeix Bonet, si ell hagués estat al capdavant de la UdG fa quatre anys no hauria autoritzat l'actuació policial. "Només s'ha de fer ús de la policia quan hi ha una amenaça terrorista o similar però sinó no hi té feina a la universitat, on els temes es resolen per la via del diàleg", manifesta. El rector puntualitza que no té "res en contra" de la policia però que considera que no cal requerir la seva actuació dins l'àmbit universitari.
 

Bonet confia en l'absolució

Bonet confia que el jutge acabi arxivant el cas i que les dotze persones imputades siguin absoltes. "Els esdeveniments es van produir d'una forma que ningú desitjava , si han passat tants anys em fa l'efecte que seria bo que el cas quedés arxivat", ha demanat.
Aquesta no és la primera vegada que Bonet es manifesta juntament amb la comunitat universitària.

Al febrer, va ser una de les 300 persones que van manifestar-se pels carrers de Girona en contra del projecte '3+2', projecte de l'estat espanyol que preveu retallar els graus de quatre a tres anys.