Blanes i Sils, capitals a la Selva de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

S'han programat activitats de conscienciació pels propers dies

El Consell Comarcal de la Selva va donar el tret de sortida a Blanes i Sils de les diferents activitats que tindran lloc durant els propers dies amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Durant tot el divendres al matí hi va haver un punt informatiu al mercat de fruites i verdures de Blanes, on es van repartir receptes de cuina en forma de fitxes entre els veïns i veïnes que es van acostar per endur-se-les. Així mateix, a Sils es van repartir també fitxes de receptes i es va fer difusió de la campanya entre els paradistes i els clients del mercat.
Els punts informatius es van fer també el dissabte al matí al mercat de Riells i el diumenge al matí a Anglès, Breda i Sant Hilari Sacalm.

Les fitxes que es donen als clients són una guia per elaborar plats amb restes d’altres cuinats, i s’han extret del receptari de La Cuina de Sils, que col•labora en aquesta iniciativa. Hi ha un total de 10 plats, i es tracta que cadascú que s’acostava al punt informatiu triï entre les 10 receptes i s’endugués les que més els agradava, o bé s’elabores el seu propi receptari amb totes 10, per la qual cosa també es reparteixen les corresponents tapes i cinta per enquadernar-s’ho a mida.

Les receptes van aparellades en diferents colors per identificar-les millor, que indica l’aliment amb què es confeccionen els plats. Així, amb el pa sobrer es proposa fer dolços amb pa sec i sopa de menta amb pa sec; amb el peix sobrant es pot fer sopa dels caps i cues (rap, lluç, etc) o bé bunyols amb bacallà sobrant; amb les sobralles dels rostits ous al forn amb sobralles de rostit i canelons; amb la gallina, el pollastre, la vedella o el xai sobrers del caldo croquetes de la carn de l’escudella i xampinyons farcits; i finalment amb les restes de carn de graella i guisats les propostes són fer tomàquets farcits i albergínies farcides.

A banda d’explicar els passos que cal seguir per elaborar cadascun dels 10 plats, en cada fitxa s’inclouen especificacions sobre el destí dels residus generats. Els punts informatius on es distribueixen les receptes es muntaran igualment durant els propers dies –fins al 26 de novembre- a d’altres poblacions selvatanes, després que el passat divendres es fes a Blanes i a Sils.; dissabte es fes a Riells: diumenge a Anglès, Breda i Sant Hilari i aquest dilluns al matí a Santa Coloma i Riudellots. El dimarts, 24, seran a Caldes de Malavella i Hostalric. Els darrers punts informatius als mercats seran el d’Amer i Maçanet el dimecres, 25,i el dijous 26 de novembre, el de Sant Julià de Llor i Bonmatí, Vidreres i Tossa de Mar


Tallers de cuina impartits per La Cuina de Sils

En els punts informatius que s’han instal•lat durant tot el cap de setmana també hi havia la possibilitat d’inscriure’s en algun dels dos tallers de cuina que es faran a Blanes, Hostalric, Riudellots de la Selva i Santa Coloma de Farners i que formant part de la campanya.

Les inscripcions són gratuïtes, i cada taller està habilitat perquè els assistents puguin fer el tastet del que hauran cuinat allà mateix, o bé s’ho emportin a casa seva amb una carmanyola. A banda de Blanes, també es faran el dijous 26 de novembre al Domus Sent Soví d’Hostalric, a 2/4 de 8 del vespre i a l’Escola Mn. Joan Batlle de Blanes, a 2/4 de 8 del vespre: el divendres 27 de novembre, al Domus Sent Soví d’Hostalric a 2/4 de 8 del vespre i al Food Lab de Riudellots de la Selva, a 2/4 de 8 del vespre, també. El darrer taller es farà el dissabte 28 de novembre a l’Escola d’Adults de Santa Coloma de Farners, a les onze del matí.

Igualment, arreu dels punts informatius que s’hauran instal•lat durant aquests dies a les 15 poblacions selvatanes, es poden emplenar les butlletes per participar en un concurs de receptes d’aprofitament presentat sota el nom “La meva cuina més creativa amb aliments sobrant”s. Es tracta de proposar idees sobre aquesta matèria que se’ls acudeixin a la ciutadania. El guanyador o guanyadora del concurs rebrà d’obsequi un àpat per a dues persones en un restaurant de la comarca.

Durant aquests dies totes les actuacions que s’han programat arreu de la comarca de la Selva tenen per objectiu generar consciència entre la població sobre els problemes associats al malbaratament alimentari, així com sobre la importància de reciclar correctament els residus. Es tracta de fer difusió de bons hàbits quotidians que ens permetin reduir residus i minimitzar el malbaratament d’aliments.

Aquestes activitats, i algunes més que es donaran a conèixer en els propers dies, es reforçaran amb l’emissió de falques publicitàries, que anuncien la participació de la comarca de la Selva a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb l’objectiu de donar un major abast a la difusió de bons hàbits quotidians que ens permetin reduir els residus i minimitzar el malbaratament d’aliments.

Les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus són organitzades pel Consell Comarcal de la Selva amb la col•laboració dels ajuntaments dels municipis que hi participen, l’Agència de Residus de Catalunya i La Cuina de Sils.