Figueres diu que podrà reinvertir 1,2 milions d'euros estalviats degut a 'l'optimització de recursos'

Vila ha dit que els estalvis permetran mantenir un ritme inversor 'important' l'any vinent

Segons ha especificat el regidor d'Hisenda, Albert Oller, aquests estalvis es destinaran a projectes o equipaments construïts recentment que requerien millores, i també per afrontar l'any vinent, tenint en compte el decret del govern espanyol que no permetrà fer operacions de crèdit el 2011. D'aquesta manera, es reservaran fons per anticipar recursos per a l'any que ve, i es pretén també així que al pressupost del 2011 quedin cobertes les inversions plurianuals compromeses.

Aquests projectes que van més enllà d'un sol any són, per exemple, el pla integral del centre històric –l'any vinent s'hi destinaran 2.344.000 euros-; les obres al Casino Menestral i a la Catequística –amb més de 700.000 euros-; la compra d'una part del nou equipament de l'escola d'hostaleria –amb 400.000 euros-, o l'adquisició de l'escola d'Educació Infantil Ramon Reig –amb 250.000 euros.

Les inversions del segon semestre del 2010 que s'afrontaran amb aquests estalvis són la liquidació de les obres de millora a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de Figueres –amb 341.000 euros-; la pavimentació de la plaça Catalunya –amb 235.000 euros-; la instal·lació de videocàmeres a tres punts de la ciutat –amb 160.000 euros-, o l'adequació de centres cívics i equipaments municipals –amb 150.000 euros. I amb quantitats menys importants es finançaran projectes com l'adequació d'un nou aparcament al carrer Borrassà –amb 64.000 euros-, per exemple.

Pel que fa a les partides més destacades que han produït aquest sobrant, són la reforma de l'estadi municipal -274.000 euros-; el projecte de la gespa del camp de futbol -286.000 euros-, o la millora del tram de la C-252 -151.000 euros-, entre d'altres.

En resum, els estalvis generats i els prop de 2 MEUR (milions d'euros) de subvencions permetran afrontar noves inversions del segon semestre d'aquest 2010, així com un finançament per als projectes plurianuals de 3.744.000 euros, segons ha apuntat l'alcalde, que ha avançat que la reinversió d'aquests 1.209.000 euros s'aprovarà en el plenari de dijous vinent, després que el dictamen passi aquest dilluns per la comissió informativa de serveis econòmics i generals.

Aposta per la participació ciutadana

Per la seva part, el vicealcalde de Figueres, Francesc Canet, ha volgut remarcar l'aposta del seu grup municipal, ERC, per a la participació ciutadana, els locals socials i els centres cívics -que rebran una partida de 150.000 euros. Ha subratllat que es climatitzaran tots els locals socials, per tal que les associacions de veïns hi realitzin el màxim d'activitats i perquè els cedeixin a l'Ajuntament 'quan calgui'.

D'altra banda, el vicealcalde ha explicat que han demanat al Consell Municipal de Cooperació poder usar els seus romanents –a canvi d'un servei de difusió de les seves activitats- per a l'àrea de Participació Ciutadana. Això ha de permetre al consistori subvencionar un 50% de les activitats que organitzin les associacions de veïns. Hi haurà 'locals millorats i prestacions a les associacions de veïns també millorades', ha sintetitzat Canet.