Fortes ventades i pedregades van afectar ahir gran part de Catalunya

El 112 va rebre més de mig miler de trucades

Les fortes ratxes de vent d'aquest dissabte han obligat als Bombers de la Generalitat a fer 232 serveis, cap de gravetat, sobretot per retirar arbres i branques caigudes, revisar elements inestables a teulades, sanejar façanes o comprovar mobiliari urbà afectat. Paral·lelament, el telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les set de la tarda un total de 513 trucades relacionades amb aquest temporal, la majoria s'han fet des del Barcelonès (233), el Baix Camp (40), el Baix Llobregat (34) i l'Alt Empordà (36), on les rafegues de vent ha arribat als 130 km/h en municipis com Portbou.

De fet, als extrems nord i sud del país les ràfegues han estat més importants. Al migdia, un episodi de calamarsa intensa ha afectat la comarca de la Selva, on ha caigut pedra en municipis com Sils, Maçanet de la Selva o Santa Coloma de Farners.

D'entre les dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) destaquen registres de vent com els 130 km/h de Portbou (Alt Empordà), els 119 km/h del Puig Sesolles (Vallès Oriental), els 97 d'El Perelló (Baix Ebre), o els 92 de Roses (Alt Empordà).

Segons un comunicat de Protecció Civil, el 112 ha rebut fins a les set de la tarda 513 trucades relacionades amb l'episodi de vents. La majoria provenien de Barcelona i la seva àrea metropolitana (269). Les trucades al telèfon d'emergències per comarques s'han distribuït: Barcelonès 233, Baix Camp 40, Alt Empordà 36, Baix Llobregat 34, Segrià 26, Tarragonès 24, Maresme 15, Selva 13, Vallès Occidental 12 i Baix Empordà 12. Pel que fa a municipis: Barcelona 191, Cambrils 32, Lleida 21, l’Hospitalet del Llobregat 20, Tarragona 17, Badalona 16, Girona 7, Cornellà del Llobregat 7, Figueres 6 i Arenys de Mar 6.

Tot i el gran nombre de trucades rebudes, no s’ha produït cap afectació important. La majoria han estat per afectacions al mobiliari urbà (fanals, contenidors...), arbres caiguts o a punt decaure, objectes a la via, així com tendals i uralites que han quedat malmesos pels efectes del vent.

Paral·lelament, els Bombers de la Generalitat han atès fins a les cinc de la tarda 232 serveis per incidències relacionades amb les fortes ventades que afecten des de divendres la nit la major part del territorio. Fins a les deu del matí d'aquest dissabte els Bombers han fet una norantena de serveis i des d'aquella hora i fins a les cinc de la tarda n'han fet 142. A la Regió d'Emergències de Girona s'han atès 36 serveis, mentre que a la Regió d'Emergències Metropolitana Sud, 30. Pel que fa a la resta del territori, s'han atès 28 serveis a la Regió d'Emergències de Tarragona, 20 a la de Lleida, 14 a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, 8 a les Terres de l'Ebre i 6 a la Regió d'Emergències Centre.

El gruix de les actuacions dels Bombers de la Generalitat ha consistit a retirar branques d’arbre caigudes i en netejar vies i zones d’accés. També s’han dut a terme revisions i sanejaments de façanes, així com la retirada d’objectes i mobiliari urbà malmès pel vent. Val a dir que no hi ha hagut cap persona ferida com a conseqüència de les ventades.

D'altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta del NEUCAT per les nevades al Pirineu Occcidental i el Pla INUNCAT pel fort onatge que afecta l’Empordà, sobretot al Cap de Creus i Begur.