Comença l'enderroc dels hotels 'Rex' i 'Les Noies' a Sant Feliu de Guíxols

Donaran pas a dos nous establiments de 4 estrelles i 65 habitacions

El llegat dels germans Anlló comença a reviure a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Les màquines ja enderroquen els antics hotels Rex i Les Noies per aixecar un nou establiment de 4 estrelles amb 65 habitacions i que suposarà una inversió de més de 6 MEUR.

En paral·lel, està en marxa la reconversió del Regina en un altre hotel de 3 estrelles i 44 habitacions. L'alcalde, Carles Motas, assegura que després de més d'una dècada, "l'herència comença a revertir a la ciutat".

Motas també reclama a la Generalitat que aboni el milió d'euros que s'ha recaptat fins ara amb la subhasta de part del patrimoni per poder-lo destinar a l'asil Surís i al futur Museu Thyssen, que finalment es farà al monestir.

Els dos germans, Joan i Francesc Anlló, van morir l'any 2002 sense haver fet testament ni tenir descendència i amb múltiples propietats, entre les quals hi havia nou hotels a Sant Feliu de Guíxols, diverses finques, habitatges (entre els quals, un pis a Barcelona) i aparcaments.

La defunció dels propietaris sense herència va obrir un llarg procés de gestió del seu llegat, que finalment ha començat a veure la llum al final del túnel. Després de fer-se les primeres subhastes d'immobles que havien estat propietat dels germans, per fi les màquines comencen a treballar per convertir els antics hotels en nous establiments turístics.

"Ha estat tot un cúmul de circumstàncies i dificultats que han complicat molt el procés, ha costat tenir coneixement d'una herència tan gran, completar els tràmits per posar-la a subhasta, aixecar embargaments, fer modificacions del planejament urbanístic perquè continuïn sent hotels... No ha estat fàcil", ha resumit l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas.

Aquest dimarts, les màquines han començat a enderrocar la façana dels antics hotels Rex i les Noies. La propietat és d'un inversor rus que tirarà avall els edificis i hi aixecarà un nou hotel de 4 estrelles i amb 65 habitacions.

Les feines d'enderroc s'allargaran fins al gener i no seran senzilles, perquè han de mantenir dempeus dues façanes històriques, que quedaran integrades al nou projecte. La previsió és que l'hotel es pugui inaugurar la Setmana Santa del 2018.

Els hotels Rex i Les Noies estaven ubicats al cor de Sant Feliu i a només 100 metres de la platja. Això fa que per a molts veïns, tinguin un valor quasi sentimental. El constructor Josep Sais ha explicat que ha rebut algunes peticions de veïns que voldrien conservar alguna de les lletres del cartell 'Hotel Les Noies'. "Senten certa nostàlgia i les volen conservar, o sigui que les despenjarem perquè no es facin malbé i les donarem als que ens ho han demanat", ha explicat Sais.

Un altre establiment de Sant Feliu que havia estat propietat dels Anlló i on també han començat les obres és a l'antic hotel Regina. Segons ha explicat l'alcalde, aquí la remodelació és interior i no caldrà enderrocar la façana. El Regina es convertirà en un hotel de 3 estrelles amb 44 habitacions i 5 apartaments.

"És molt important per a nosaltres veure que hi ha empreses privades que aposten per Sant Feliu de Guíxols; entre tots treballem perquè la ciutat mantingui l'atractiu turístic", ha afirmat Motas.

Asil Surís i Museu Thyssen

Tot i que els treballs han començat a alguns dels antics hotels dels Anlló, encara no s'ha subhastat tot el seu patrimoni. L'alcalde ha detallat que, entre altres immobles, encara falta adjudicar la joia del llegat: l'hotel Panorama. Motas ha explicat que esperen que surti a subhasta abans de l'estiu i que sigui l'immoble més car, també perquè surt al mercat en un moment en què els preus comencen a ser més elevats que en plena crisi.

Els diners que s'aconsegueixin amb la subhasta i venda de l'herència dels Anlló revertiran al municipi. Motas ha recordat que serviran per finançar part de les obres de remodelació de l'asil Surís –pressupostades en més de 9 MEUR- i per construir el nou Museu Thyssen de Sant Feliu, una obra aturada arran de la crisi i que, finalment, han redimensionat perquè sigui viable.

"El traiem del lloc on estava previst i finalment el volem construir al monestir, cosa que ha reduït molt les despeses", ha detallat Motas que ressalta que estan elaborant l'avantprojecte i, en paral·lel, redactant el conveni de cessió d'obra. Encara no hi ha pressupost aproximat sobre quin cost tindrà.

Per anar avançant en aquests dos projectes, Motas ha avançat que reclamaran a la Generalitat que aboni els diners que ja ha cobrat amb les subhastes que s'han fet fins ara, tot i que quan són herències intestades no se sol liquidar fins que s'ha culminat tot el procés.

"La Generalitat té 1 MEUR en efectiu i nosaltres comencem el procés perquè es reuneixi la Junta Distribuïdora d'Herències per poder destinar, com més aviat millor, aquests diners als projectes que volem", ha concretat. La primera reunió amb Patrimoni serà a principis de desembre.