Més urgències i més parts a l'Hospital d'Olot Comarcal de la Garrotxa que compleix un any

L'alcalde i president del patronat ho atribueix a la "confiança" que els ciutadans han dipositat en els professionals i en el nou espai

Just quan fa un any que l'Hospital d'Olot Comarcal de la Garrotxa va obrir portes s'han donat a conèixer les dades més rellevants d'aquests dotze mesos d'activitat. S'han fet 4.646 ingressos o altes, 2.623 intervencions quirúrgiques –prop de la meitat, sense ingrés del pacient-, 1.890 cirurgies menors; 77.804 consultes; 31.079 urgències; 4.139 sessions de l'hospital de dia mèdic-quirúrgic, i 1.355 endoscòpies. Per altra banda, i en l'àmbit de l'atenció al malalt crònic, s'han fet 12.960 estades, amb 171 pacients de cures pal·liatives, 248 altes de subaguts i 158 pacients amb convalescència.

Cal recordar que aquest nou hospital era molt reclamat pel territori i pels professionals que veien necessari oferir els serveis en millors condicions. L'edifici compta amb tres plantes i més de 27.000 m², el triple d'espai l'antic hospital Sant Jaume, situat al cèntric carrer Mulleras. Això ha permès comptar per primer cop amb un servei de diagnòstic per la imatge amb un TAC que fins ara no s'havia plantejat en el Sant Jaume per la falta d'espai. En aquest primer any s'han fet 1.579 proves, mentre que en l'antic hospital 1.000 persones a l'any havien de desplaçar-se a fora de la ciutat. De moment, però, les ressonàncies se segueixen fent en des dels serveis privats.

Entre les millores, també hi ha la posada en funcionament d'un programa informàtic que gestiona les cues de les consultes externes amb l'ús de pantalles situades a les sales d'espera o un programa 'Fast –Track' que permet reduir l'estada hospitalària d'un pacient a qui se li ha col·locat una nova pròtesi total de maluc o de genoll.

Els nous serveis que entraran en marxa

El mes que ve està previst que es comencin a fer tractaments oncològics en coordinació amb l'Institut Català d'Oncologia (ICO), fet que evitarà als pacients haver de desplaçar-se fins a Girona. Un altre servei esperat és el de l'hemodiàlisi. Inicialment es preveia que ja pogués entrar en funcionament a finals d'aquest any però per problemes tècnics s'ha hagut d'endarrerir amb la previsió que abans de l'estiu que ve ja es pugui oferir.

Per altra banda, des del setembre es fa cirurgia pediàtrica amb un metge especialista de l'Hospital de Sabadell per intervenir casos com hèrnies.

Més urgències i més parts

L'hospital també ha vist com augmentaven els parts malgrat que la taxa de natalitat ha baixat respecte altres anys a tot Catalunya. En aquests dotze mesos hi ha hagut 424 parts, una xifra superior als que hi va haver el 2013 al Sant Jaume, que va ser de 407. El director-gerent de l'hospital, Carles Puig, destaca que juntament amb el Santa Caterina de Girona són pioners en la promoció de parts naturals. Això, juntament amb les noves instal·lacions ha servit per atraure més dones embarassades que han escollit aquest centre per parir. Segons dades de l'hospital, entre un 8 i un 10% de les embarassades provenen de fora de la Garrotxa.

El que també ha crescut han estat les urgències, fet que obligarà a reforçar el servei de cap de setmana. Segons Puig, entre setmana hi ha unes 80 persones al dia de mitjana –una xifra similar a les que hi havia al Sant Jaume que el 2014 era de 78 de mitjana-. El cap de setmana, però, la xifra s'enfila fins als 120 usuaris.
L'alcalde d'Olot i president del patronat de la Fundació Hospital d'Olot Comarcal de la Garrotxa, Josep Maria Corominas, assenyalava que "no és que ara hi hagi més malalts" o més dones embarassades sinó que es deu a la "confiança" dels pacients davant el personal que hi ha i també a les instal·lacions.

Pel que fa a la plantilla, aquesta ha crescut un 8,6% respecte el personal que hi havia a l'hospital Sant Jaume d'Olot, amb 36 persones més. En total hi ha 76 metges, 189 treballadors en l'àrea d'infermeria, 50 persones de personal assistencial i 137 d'altres àrees com és administració, cuina o neteja. Si en un futur el pressupost creix, no es descarta contractar més gent, sempre però vinculats a la incorporació de nous serveis. Cal recordar que l'hospital va entrar en funcionament amb un 80% de l'espai en marxa, ja que el restant es reserva en cas que hi hagi un augment de la població i de les necessitats sanitàries.

El fet de tenir el triple d'espai ha permès passar dels vuit boxes fins a un total de 20 (tot i que n'hi ha 10 més que no s'obriran de moment). A nivell de quiròfans, es mantenen els tres que ja hi havia a l'antic hospital però amb les últimes novetats tecnològiques i una gran àrea de reanimació que evita que els malalts s'hagin d'esperar al passadís abans o després de ser intervinguts. Aquesta "alliberació" dels quiròfans també ha permès registrar un lleuger augment d'intervencions.

En l'apartat d'obstetrícia, s'ha incorporat una banyera i tres habitacions per als parts, mentre que les consultes passen de 25 a 34, tot i que hi ha capacitat per a 50. Els mòduls d'urgències també han crescut. Dels 12 que hi havia al Sant Jaume es passa a 25.

Coincidint amb el primer any de funcionament, s'ha fet un acte lúdic al mateix hospital amb l'actuació de l'actor i doblador Joan Pera.