Begur desencalla després de sis anys les obres d'urbanització de Son Rich

El projecte té un cost de 4,2 MEUR

Després de sis anys aturades, Begur (Baix Empordà) ha desencallat les obres d'urbanització de Son Rich. Es preveu que els treballs per fer arribar tots els serveis bàsics a les gairebé 200 parcel·les estiguin enllestits l'estiu vinent.

Les obres tenen un cost de 4,2 milions d'euros (MEUR) i permetran aixecar fins a 142 noves cases, que se sumaran a les 26 que ja hi ha al paratge. Son Rich, que es troba a tocar del nucli de Begur, es va començar a construir als anys 60. "La prioritat, després de 50 anys, és acabar-la", explica l'alcalde de Begur, Joan Loureiro. L'any 2009 les obres es van aturar per manca de finançament. Ara, s'han pogut reprendre després de constituir una nova junta rectora.

Després de sis anys, les màquines ja tornen a treballar a Son Rich de Begur. Les obres, que s'enllestiran l'estiu vinent, s'han pogut reprendre després que s'hagi creat una nova junta rectora, que ha aconseguit el finançament necessari per enllestir la urbanització. "En teoria, per Sant Joan de l'any vinent les obres han d'estar enllestides", concreta l'alcalde. Son Ric es troba a tocar del nucli de Begur i es va començar a construir als anys 60.

Segons el projecte d'urbanització, que té un cost de 4,2 MEUR, es podran aixecar unes 142 cases, que se sumaran a les 26 actuals. L'alcalde recorda, a més, que aquesta urbanització es troba situada a la zona natural de creixement del nucli urbà. "La prioritat, després de 50 anys, és acabar-la", ha subratllat.Les obres, que executa l'empresa ACSA permetran estendre tots els serveis bàsics (aigua, sanejament i electricitat) a les gairebé 200 parcel·les que hi ha al paratge. A més, també se n'adequaran els vials i l'enllumenat públic.

A més, la urbanització comptarà amb un dipòsit de gas, pressupostat en 320.000 euros, que se situarà a la part alta i que serà soterrat (seguint els requeriments del consistori). L'alcalde destaca que desencallar les obres de Son Rich era d'interès per a l'Ajuntament. No només per fer arribar els serveis bàsics als propietaris que ja hi viuen, sinó també per permetre que aquells que hi tenen finques hi puguin edificar i, a més, es doni continuïtat al nucli urbà.De fet, en part l'Ajuntament de Begur és promotora de la urbanització (ja que hi té una participació del 8,5%).

La majoria del percentatge, en concret un 53,7%, correspon a Indemar Investiment S.L., una empresa que ha estat qui ha impulsat la represa de les obres.El consistori, gràcies al dipòsit que tenia de diversos veïns (i que puja a 237.141 euros) ha pogut pagar ara les obres per reparar l'estat d'abandonament en què es va quedar tot el 2009 i també abonar el primer certificat (que ha ascendit a 68.540 euros). Ara, però, els següents pagaments es faran de forma proporcional a la quota de participació, quedant el dipòsit com a reserva.A més, l'empresa, en adjudicar-se el projecte, també ha hagut de fer un aval bancari del 12% del pressupost de les obres per evitar que torni a quedar aturades, com ara fa sis anys. L'any 2009, les obres es van aturar per manca de finançament. Als promotors els hi calien 3 MEUR, la meitat del cost global, per poder enllestir tota la urbanització. Des de l'any 2007, l'Ajuntament de Begur ha engegat un pla per posar al dia les més de 50 urbanitzacions del municipi. Va començar per Residencial Begur, que és la més gran, tant a nivell de parcel·les com també d'ocupació territorial.