El Pla de l'Estanya marca noves actuacions per persones amb problemes de salut mental

Els ens públics s'han compromès a executar les actuacions incloses en el full de ruta

La Generalitat, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany i l'Ajuntament de Banyoles s'han compromès aquest matí a executar les actuacions del "Full de ruta d'atenció per a persones amb la condició de complexitat derivada de salut mental al Pla de l'Estany".

Han signat el document el director del Pla Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS), Albert Ledesma; un representant dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Girona; una representant dels Serveis Territorials de Salut a Girona; l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer; el president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, la regidora de Benestar social de Banyoles i consellera comarcal de Benestar social, Ester Busquets; i el director de l'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal, Antoni Pérez. Tots ells integren l'òrgan territorial de govern que ha d'executar el Pla.

El PIAISS va ser creat per la Generalitat l'any passat amb l'objectiu de promoure "un instrument d'acció per abordar una atenció centrada en les persones, integral i integrada, eficient i de qualitat, i que ha de possibilitat la implicació i la participació de tots els agents del sistema de salut i dels sistema social". Aquest Pla estableix la creació d'un òrgan de govern territorial a nivell local per tal d'afavorir un entorn més proper i de treball conjunt permanent.

En el cas del Pla de l'Estany, aquest òrgan es va crear el passat mes de juliol i en la reunió d'avui s'ha aprovat el full de ruta on es dóna llum verda a les primeres accions d'implementació que es recullen en el document. La primera d'elles fa referència a la coordinació dels equips bàsics d'atenció social i de les àrees bàsiques de salut per atendre pacients complexes de salut mental, establint un ruta per al seguiment de cada cas, creant un grup operatiu de funcionament i la definició d'un llistat de persones susceptibles de ser incloses en el Pla als diversos municipis de la comarca.

La salut mental dins un programa informàtic pioner

El conveni establert anteriorment entre l'Institut Català de la Salut, la Clínica Salus Infirmorum i el Consell Comarcal per tal de compartir dades a través d'un únic programa informàtic es començarà a aplicar en l'àmbit de la salut mental per tal de millorar el sistema de la gestió d'informació amb l'objectiu que el sistema de serveis socials i el sanitari puguin compartir, avaluar i decidir sobre els diferents casos que es presentin i establir uns objectius comuns d'actuació.

Aquest conveni que comparteix dades es gestiona a través de la CASSDEP (Comissió d'avaluació i seguiment sectoritzat de la dependència) que és una proposta d'atenció integrada entre els serveis socials comarcals del Pla de l'Estany i els serveis de salut per tal de garantir l'accessibilitat i la continuïtat assistencial de les persones en situació de dependència. Aquesta iniciativa pionera ja ha rebut diversos reconeixements. Es tracta de mantenir un registre únic dels usuaris i oferir-los una cartera de serveis i de recursos unificada, la qual cosa permet una agilitat en l'assignació dels recursos i millor l'atenció a les persones. L'any passat el servei va atendre 321 persones, un 70% de les quals eren majors de 79 anys. Ara s'incorpora la salut mental en aquesta cartera de serveis.

Finalment, el full de ruta aprovat avui també incidirà en la millora de les actuacions coordinades en matèria d'atenció domiciliària en els pacients crònics complexes en salut mental, fomentant un servei personalitzat i que optimitzi tots els recursos disponibles. Finalment es lluitarà contra l'estigma que representa generalment en la societat actual la problemàtica de la salut mental i que inclou tant les persones afectades com les seves famílies.