Llàtzer Garcia fa una crítica de la societat urbana i de la hipocresia de l'aparentar a 'Sota la ciutat'

El muntatge s'estrena al Temporada Alta

Llàtzer Garcia arriba al Temporada Alta amb un coproducció del festival i la companyia Arcàdia, on fa un retrat mordaç de la societat urbana actual. 'Sota la ciutat' retrata l'obstinació d'uns personatges –on és fàcil que tothom s'hi vegi reflectit personalment o bé perquè coneix algú semblant- per sobresortir, per tenir un reconeixement social i per triomfar (o dissimular que no ho han fet).

La història arrenca quan en David i la Dàlia –un escriptor i una actriu frustrats- pateixen una greu i profunda crisi de parella i decideixen fer un pas endavant anant a viure a Barcelona, on creuen que estan a temps de realitzar els seus somnis. Allà, però, hauran de sobreviure a una societat basada en aparentar, en sobresortir i en triomfar.

"És una critica a la societat urbana, a la massa, que converteix en necessitat el destacar per sobre de tothom", reconeix l'autor. Garcia presenta uns personatges perdedors que, malgrat tot, segueixen entossudits en buscar la manera de mantenir l'estatus social o, en el pitjor dels casos, en poder arribar a tenir reconeixement i ser algú.

Drama i trets de comèdia urbana

El director la defineix com una història "d'aventures a la gran ciutat" a mig camí entre el drama i la comèdia. "És un drama però també s'instal·la en la comèdia urbana com si fos una pel·lícula de Woody Allen per allò de l'ambient cultureta", explica Garcia.

La ciutat de Barcelona es converteix, de fet, en un personatge més de l'obra i és fàcil de reconèixer llocs, situacions i personatges que recorden la capital catalana. "No fem un retrat massa amable de Barcelona però ens situem en aquesta ciutat perquè és la que més conec, però les situacions es podrien reproduir a qualsevol altra gran metròpoli", detalla el director.

L'obra és molt coral i tots els personatges tenen el seu moment de protagonisme. Els intèrprets són Marta Aran, Oriol Casals, Muguet Franc, Laura López i Albert Pérez. 'Sota la ciutat s'estrena divendres a la Planeta i farà tres funcions durant tot el cap de setmana. Està previst que a l'abril es faci també al Lliure de Barcelona.