Olot farà controls policials per combatre l'incivisme dels amos de gossos

El 2014 es van tramitar 25 denúncies

El tema que mes preocupa als olotins en matèria de seguretat són les actituds incíviques dels amos de gossos, que no compleixen amb les seves obligacions, ja sigui perquè no passegen els animals ben lligats o perquè no recullen els excrements tot deteriorant la imatge de la ciutat.

Ho diu l'Ajuntament d'Olot que ha decidit combatre l'incivisme amb una campanya informativa que porta per nom 'Tu n'ets el responsable' . S'han enviat cartes als propietaris dels 1.756 animals registrats que actualment hi ha, la majoria amos de gossos. Se'ls informa dels seus drets i de les seves obligacions, com ara tenir l'animal censat, amb un xip identificatiu, recollir els seus excrements i passejar-lo lligat.

A partir del 17 de novembre, a més, la Policia Local farà controls, alguns amb agents de paisà, per comprovar que tot està en ordre. Així, la policia portarà un lector de xip per comprovar que l'animal està degudament identificat. També es perseguirà especialment aquell amo que no reculli els excrements o que permeti que orini en llocs no apropiats. "Hi ha gent que sembla que s'ofèn quan veu la policia secreta però a la pràctica és necessari i més eficaç" en aquests casos, assegura el cap de la Policia Local, Ignasi López.

Les multes van des dels 50 euros –per no dur l'animal lligat o tenir-los en una zona de joc infantil, passant pels 100 euros que costa si no està xipat o per embrutar la via públca i fins als 2.400 a 15.000 euros en cas de no tenir la llicència per a un gos potencialment perillós.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient d'Olot, Josep Guix, insisteix que vol ser una campanya de "sensibilització" pensant en aquella "minoria" de propietaris que no es comporta de forma cívica. Ara bé, consideren que s'ha de combatre perquè per pocs que siguin malmeten a imatge i la convivència de la ciutat.

Pel que fa al cens dels animals, l'equip de govern no creu que aflorin molts més gossos registrats dels que hi ha ara ja que creuen que aquest aspecte està "molt controlat" i que els propietaris estan conscienciats de que cal fer-ho.

El primer espai d'esbarjo per a animals

L'Ajuntament ha anunciat que està treballant en l'obertura d'un espai d'esbarjo per a gossos tal i com se'ls ha demanat per part dels propietaris. Encara no està del tot concretat, però sí que se sap que anirà a la zona del barri de Pequín i que serà una prova pilot per veure si cal fer-ne de noves. Farà uns 500 metres quadrats i estarà tancat per tal que els animals puguin passejar sense necessitat d'anar lligats.

L'any passat, la Policia Local va fer 295 actuacions relacionades amb gossos i va posar 25 denúncies.