Una trentena d'empresaris de Mas Xirgu rebutja la nova planta de triatge de paper al polígon

Critiquen que l'Ajuntament de Girona ha actuat "d'esquena als propietaris"

Una trentena d'empresaris del polígon industrial Mas Xirgu de Girona rebutja la instal·lació d'una planta de triatge de paper a la zona. Els propietaris s'han constituït en plataforma d'afectats i divendres tenen previst anar "en massa" a la reunió que tenen amb la tinent d'alcalde de l'àrea d'Urbanisme, Marta Madrenas, per mostrar la seva oposició al projecte.

També presentaran un escrit d'al·legacions contra la construcció de la planta. El portaveu dels afectats, Jordi Pagès, ha assegurat que, tot i que és un polígon, en realitat s'hi han instal·lat botigues i empreses que no tenen res a veure amb l'activitat industrial. "No volem pudors ni aguantar el trànsit de camions que suposaria", afirma. "Poc s'estimen la nostra ciutat si volen posar una empresa com aquesta al mig de Mas Xirgu", ha afirmat el portaveu dels afectats, Jordi Pagès, que carrega contra la forma d'actuar de l'Ajuntament de Girona. Segons el portaveu dels propietaris d'empreses de la zona, el consistori ha pactat i tramitat el projecte "d'esquenes" a ells.

Els empresaris admeten que el planejament urbanístic del polígon permet la instal·lació d'aquest tipus d'activitats econòmiques però consideren que és "una barbaritat urbanística". "El POUM és del 2002 i estem al 2015, Mas Xirgu s'ha convertit en zona dedicada al sector terciari, no té res d'industrial", ha afirmat Pagès que recorda que en aquest espai hi ha botigues, clíniques veterinàries i zones esportives.

Per això, volen que es modifiqui el planejament per evitar que, en un futur, es puguin instal·lar "al bell mig del barri indústries altament nocives, molestes, insalubres i perilloses com depuradores d'aigües residuals, centrals receptores i distribuïdores d’energia elèctrica, centres de producció o transformació de gas, plantes incineradores i de tractament de residus sòlids, deixalleries, cementiris, tanatoris i crematoris, desballestament de vehicles o escorxadors".

El primer pas per aconseguir-ho és oposar-se a la instal·lació d'una planta de tractament de residus –paper- que l'empresa Tirgi planteja construir a Mas Xirgu. "Entenem que aquest tipus de plantes han d'existir, però no aquí", ha explicat Pagès que ressalta que suposaria molèsties d'olors, brutícia i de pas de camions que actualment no hi ha al polígon.

Divendres, els propietaris tenen una reunió amb la tinent d'alcalde de l'àrea d'Urbanisme, Marta Madrenas, a qui volen explicitar el rebuig dels altres empresaris de la zona. Tenen previst acudir de forma "massiva" a la reunió i entrar un escrit d'al·legacions contra el projecte, que estan redactant a través d'advocats. "Anirem civilitzadament a la reunió, a escoltar i a trobar solucions, però han de saber que no volem que es faci", ha conclòs Pagès.