Begur recupera el Mas Pinc com a espai mediambiental públic

Fins fa poc era la seu de l'associació Nereo

L'Ajuntament de Begur (Baix Empordà) recupera el Mas Pinc, que havia estat la casa de la bailaora Carmen Amaya i fins fa poc seu de l'associació Nereo, com a un espai mediambiental per al municipi. A partir de l'any vinent, un cop enllestides les obres de condicionament de l'immoble, el nou equipament albergarà l'àrea de Medi Ambient. Però, a més, hi haurà espais per a les entitats i empreses del municipi que treballin per al medi ambient i es recuperarà el seu entorn, especialment amb horts socials i un programa per tornar a plantar vinyes, com havia estat abans de la plaga de la fil·loxera. "Volem crear l'hàbit entre els begurencs d'anar-hi i que se'l facin seu", ha manifestat l'alcalde, Joan Loureiro.
 
L'àrea de Medi Ambient, que actualment es troba a l'ajuntament, es marca, al nou emplaçament, tirar endavant dos grans projectes. Per un costat, la recuperació dels horts i la vinya,complementat amb la dels camins i senders locals. Els horts seran gestionats per gent del municipi. Les persones que aconsegueixin una parcel·la, cedida gratuïtament pel consistori, hauran de destinar les collites al consum propi. La vinya forma part d'un projecte de retornar aquest conreu que havia estat molt popular al terme abans de la fil·loxera, a mitjans segle XIX i que va oblidar a molts begurencs a marxar a Amèrica.
 
Per l'altre costat, la recuperació de la reserva marina de ses Negres, creada l'any 1993 i que està actualment abandonada, i, paral·lelament, una gestió més sostenible de tot el litoral begurenc. "La recuperació de la reserva és una prioritat del nou govern", ha manifestat Loureiro. La reserva de ses Negres va ser el segon espai marí protegit del litoral gironí, després de les illes Medes, protegides l'any 1983. La reserva begurenca cobreix unes 80 hectàrees, que toquen uns 1.500 de costa begurenca, entre la cala d'Aiguafreda i sa Riera.
 
A part de l'àrea de Medi Ambient, que unes hores a la setmana donarà el servei des del propi ajuntament, l'alcalde té clar que cal obrir l'edifici a les entitats i empreses del municipi. "És un equipament municipal i la gent s'ha d'implicar per aconseguir que sigui un espai viu i actiu", ha dit l'alcalde. En aquest sentit, Loureiro ja té clar que hi haurà una zona de l'immoble per a Protecció Civil de Begur, i no descarta que puguin anar algunes empreses, com també entitats com pot ser el Club Excursionista Els Perduts.
 
Història

El Mas Pinc, una masia amb una torre de defensa del segle XVII, va ser adquirida l'any 1963, mitjançant un document privat, per un empresari nord-americà, Stuart S. Wilson Junior, que va deixar-la a Carmen Amaya. En aquesta finca, la bailaora va viure els últims mesos de la seva vida. Va anar-hi a viure poc després de participar en la filmació de Los Tarantos, la seva darrera aparició professional. Tot i estar malalta, Amaya encara va fer alguna actuació a Begur, especialment se la recorda en l'acte per recaptar diners per a l'enllumenat del Castell. Amaya va morir el 19 de novembre de 1963. Va ser enterrada al cementiri municipal, però, poc després va ser traslladada a Santander.
 
Posteriorment, l'any 1965, l'Ajuntament de Begur, amb Joan Gual com alcalde, va adquirir la finca, el mas i unes tres hectàrees de terreny, per 700.000 pessetes. Amb la democràcia, l'Ajuntament va decidir reformar-la i rehabilitar-la. Després de 8 anys d'obres i una inversió d'uns 40 milions de pessetes, l'espai municipal es va inaugurar el 23  de maig de 1987 com a Centre Cultural Carmen Amaya: nucli central de les activitats culturals del municipi i un museu dedicat a l'artista.
 
El nou govern sorgit l'estiu de les eleccions de 1987 va decidir cedir la gestió del centre, mentre no es creava el patronat, a dues noies que sempre s'havien interessat en la figura de Carmen Amaya. I l'any següent, el 1988, el govern va decidir reformar les Escoles Velles, al centre de la vila, com a centre socio-cultural, amb biblioteca i arxiu-museu. L'any1989, el govern va cedir per tres anys el centre del Mas Pinc a una entitat que havien creat les dues noies. Però al cap d'un any, davant l'incompliment del contracte, l'Ajuntament va recuperar l'edifici i aquell mateix any ho va donar a l'associació Nereo per crea-hi un centre d'estudis del mar. Nereo va aconseguir una primera cessió per tres anys, per després aconseguir-ne una altra per 20 anys, que va expirar el mes de març de l'any passat. L'anterior govern va obrir un concurs d'idees per donar un nou ús al Mas Pinc i, al mateix temps, va prorrogar 12 mesos més a Nereo, a l'espera que el nou govern, sorgit de les eleccions passades prengui la decisió.