El Govern impulsarà un pla integral de conservació de la cinglera de Castellfollit de la Roca

Es farà una diagnosi de la situació i després buscaran els recursos necessaris

La biblioteca de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) ha estat el lloc on aquest dijous al matí s'ha fet la reunió amb representants de la Generalitat, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l'Ajuntament i l'Institut Geològic de Catalunya. Al llarg de més d'una hora, han acordat impulsar un pla integral de conservació de la cinglera.

Segons ha explicat la directora general de Polítiques ambientals de la Generalitat, Marta Subirà, el primer que es farà serà una diagnosi per saber quina és la situació actual a nivell d'estudis geològics i de vegetació per després definir les actuacions i xifrar-ne el cost. Per Subirà, aquest és un patrimoni no només local sinó "de país" que cal preservar i confia que abans de quatre anys s'haurà pogut enllestir aquesta feina. El pas següent, ha dit, serà buscar els recursos. Sobre aquesta qüestió, ha apuntat que el Govern hi participarà alhora que estudiaran també buscar ajuts de fons europeus. "Serà un pla que s'adaptarà a les necessitats d'aquesta cinglera", ha afegit Subirà, que ha valorat molt positivament la reunió i la posterior visita a la zona.

La situació "no és crítica"

L'alcalde, Miquel Reverter, també ha agraït l'interès de la Generalitat per aquesta qüestió tot defensant que la cinglera no és només una imatge de postal reconeguda a nivell mundial sinó que és un patrimoni que cal conservar. Reverter ha volgut deixar clar que la situació de la cinglera no és crítica però que cal emprendre mesures de conservació. "De situacions de risc sempre n'hi ha; sempre que hi ha una llevantada hi ha un petit risc de despreniment però per això cal un pla general", destaca Reverter, per evitar l'acceleració de la degradació que ja es produeix de forma natural.

Miquel Reverter (ERC), que ha assumit el nou mandat municipal després que CiU estigués 26 anys al govern, ha assegurat que una de les prioritats del nou equip és trobar una solució a aquesta qüestió. Per això, ha reclamat un cop més la implicació de totes les administracions perquè Castellfollit és un municipi petit i amb un nivell de deute molt elevat, del 140%.

L'aigua, un dels principals factors d'erosió

Tot i que encara no hi ha les conclusions definitives, des de l'Institut Geològic de Catalunya tenen clar quin es el principal problema de la cinglera: l'aigua. Segons ha explicat el seu director adjunt, Antoni Roca, el risc de despreniment es dóna sobretot quan hi ha fortes pluges més que no pas per la vegetació del voltant. Per això, preveuen que caldrà implementar mesures centrades en fixar alguns blocs de la cinglera així com facilitar el drenatge de les aigües pluvials per evitar que s'infiltrin per la columna basàltica tot debilitant-la. També caldrà estudiar millores en el clavegueram de la zona.

Un pla reclamat pel municipi

La reunió arriba uns mesos després de l'últim despreniment que hi va haver a la cinglera l'agost passat. No hi va haver danys materials ni personals però va ser un nou ensurt per a la població, sobretot pels veïns de la banda de la vessant del Turonell de la cinglera basàltica que sustenta el casc antic de Castellfollit. L'esllavissada s'havia produït arran de les fortes pluges d'aquella nit.

L'alcalde va recordar en aquell moment que des del 1976 que hi ha hagut més d'una quinzena de despreniments i esllavissades a banda i banda de la cinglera, segons un estudi del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. I va reclamar la necessitat de tenir un pla integral per tal d'evitar que es continuï accelerant la degradació de la cinglera.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, es va comprometre uns dies després a buscar-hi una solució, tot subratllant la necessitat de redactar un estudi amb les mesures a prendre a través de l'Institut Geològic de Catalunya. També es va ordenar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) una avaluació de la zona on hi havia hagut el despreniment.

Aquest dijous s'ha anat més enllà i ja s'ha acordat que cal redactar un pla integral, tal com reclamava el territori.