Figueres vol posar fi a l'absentisme escolar

En un control policial realitzat la setmana passada es van detectar 14 menors que no estaven a classe

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Figueres, Pere Casellas, assegura que la lluita contra l'absentisme escolar és una de les prioritats del consistori i que hi esmerçaran "tots els recursos necessaris" per eradicar aquesta problemàtica. Dijous passat, un control policial dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana va detectar 14 menors d'edat que no eren a classe en horari escolar.

El pitjor del cas, destaca Casellas, és que dos d'ells, veïns del barri de Sant Joan, no estaven ni escolaritzats. A més, alguns d'ells van ser denunciats per consum d'estupefaents i un altre per tinença de substàncies. "No és pot dir que sigui una problemàtica molt estesa però existeix i no ens ho podem permetre ", afegeix. Amb aquest objectiu, d'aquí a 15 dies es reunirà la comissió creada per lluitar contra l'absentisme.

Pere Casellas destaca que el govern municipal format per CDC i el PSC vol prendre mesures immediates per resoldre aquesta problemàtica que "ja fa anys que dura" i que es concentra, majoritàriament, a l'oest de la ciutat, al barri de Sant Joan. "L'actuació de la setmana passada mostra la punta de l'iceberg d'una situació complexa que requereix actuacions fermes i esforços en molts fronts alhora", apunta.

Més enllà d'actuacions policials, el consistori vol abordar la problemàtica des d'una visió global per atacar-ne les causes. Amb aquest objectiu s'ha creat una comissió formada per directors d'institut, forces policials i inspectors, entre d'altres, per buscar solucions concretes. La comissió es reunirà d'aquí a 15 dies i de les conclusions que se n'extreguin s'optarà per una via o altre d'actuació.
En primer lloc, Casellas assenyala que és bàsic comptar amb la implicació dels pares per evitar situacions com les detectades dijous passat.

"Seguirem fent aquest controls, però necessitem que els pares i responsables d’aquestes criatures s’impliquin en el seu futur: d’altra manera, serà impossible fer-ne res de bo", assenyala.

Des de l'ajuntament també es reclama la col·laboració ciutadana perquè "la situació és de tanta gravetat que amb la intervenció de les administracions no n'hi ha prou". Així, Casellas convida la ciutadania a avisar la Guàrdia Urbana quan vegin menors d'edat al carrer en horari escolar.

Sobre l'abast de la problemàtica, el tinent d'alcalde apunta que, en major o menor mesura, es detecta a tota la ciutat, però que els casos de no escolarització es concentren estrictament al barri de Sant on el consistori hi vol fer un pla de xoc integral per corregir aquesta i altres problemàtiques.

publicitat