Inauguren a Ripoll el quart Centre d'Acollida Turística de Catalunya dedicat a la figura de Guifré el Pilós

El nou equipament ha comptat amb una inversió d'un milio d'euros

El conseller Huguet ha destacat la figura de Guifré el Pilós com a eix temàtic d’aquest Centre d’Acollida Turística de Ripoll. Aquest CAT dedica una zona a explicar qui era aquest personatge mitològic de la història de Catalunya i fins i tot es pot trobar una projecció sobre la seva vida i gestes més importants.

El nou equipament també compta amb un projecte centrat, a banda de Guifré el Pilós, amb les figures d’Abat Oliva i el Papa Gerbert que consisteix en una manera d’introduir-se en la història medieval de la comarca i del país per després complimentar-ho amb les visites als elements patrimonials i museístics de l’entorn. D’altra banda, l’exposició també es focalitza sobre la temàtica naturalista amb un espai dedicat a les rutes en bicicleta que es poden fer per la demarcació de Girona.

El conseller Huguet ha remarcat que aquest centre de Ripoll és una 'peça clau' en la doble política que se segueix: per una banda, la política d'acollida turística 'moderna i integradora' i per l'altra, la creació d'una de les 'principals' rutes de senderisme de la demarcació de Girona, que fa que el turisme 'circuli'. 'Aquest és el concepte de turisme modern i sostenible que volem', ha destacat Huguet, ja que segons ha explicat el CAT que s'ha inaugurat aquest divendres acull una temàtica històrica, dedicada a Guifré el Pilós, una oficina d'informació personalitzada i amb tecnologies d'última generació, a més també, d'una àrea de botiga-bar per promocionar els productes de la terra.

Huguet ha explicat que amb aquesta botiga s'està creant un marxandatge de 'qualitat' i 'integrat amb el país', ja que segons ha dit en moltes ocasions el país dóna una oferta 'tergiversada' com els 'famosos' barrets mexicans que molts turistes compren. Huguet ha destacat que cal fomentar un tipus de marxandatge 'd'identitat i de qualitat'.

D'altra banda, el conseller Huguet ha destacat l'entorn 'immillorable' en el que es troba el CAT de Ripoll als peus del monestir de Santa Maria de Ripoll i al costat d'una de les 'principals' rutes verdes naturalistes. 'Un lloc emblemàtic per acollir el turisme al municipi del Ripollès', ha sentenciat Huguet.

Una inversió de 10 MEUR per als CAT

La creació de la Xarxa de Centres d'Acollida Turística de Catalunya és una de les accions del Pla Estratègic de turisme a Catalunya 2005-2010, i el seu desplegament, previst entre el 2007 i el 2011, comporta una inversió de 10 MEUR. El CAT de Ripoll ha costat 1 milió d’euros aproximadament amb aportacions del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa i de l’Ajuntament del municipi.

La primera fase del projecte dels Centres d'Acollida Turística es va desenvolupar mitjançant un conveni de col·laboració entre el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) i l'Associació d'Ens Locals de la Xarxa de Centres d'Acollida Turística (AELXCAT). Estava dotada d'un pressupost de 4,1 MEUR, aportats a parts iguals per les tres administracions.

La segona fase del projecte comporta fer una inversió de més de 5 MEUR que s'han aportat mitjançant la signatura d'un conveni entre el DIUE i l'AELXCAT. Aquesta xarxa d'ens locals està formada pels ajuntaments de les localitats on s'han inaugurat o s'inauguraran la desena de CAT del país: Berga, Cervera, Les (Val d'Aran), Puigcerdà, Ripoll, Sallent (Bages), Tortosa i Vilajuïga. També en forma part el CAT de Teià, inaugurat ara fa un any, i es preveu així mateix la integració de Palafrugell (Baix Empordà), amb un CAT que promocionarà la gastronomia catalana.

Els CAT estan situats en indrets accessibles de la xarxa viària i ofereixen al turista un conjunt de serveis, que van des d'informació convencional fins a una zona de bar-degustació de productes locals i de proximitat, o una botiga on comprar records, artesania i productes gastronòmics i agroalimentaris locals. El CAT també compta amb un centre d'interpretació que mostra un aspecte destacat del patrimoni material o immaterial de Catalunya, seleccionat en funció de les seves potencialitats turístiques.