Protecció Civil tomba per setena vegada el Pla d'autoprotecció dels túnels del TAV a Girona

La Generalitat reclama a Adif que inclogui la xarxa Rescat i que urbanitzi les sortides d'emergència

Adif ha presentat a la Generalitat la setena versió del pla d'autoprotecció dels túnels del TAV a Girona. Aquest pla recull tota la informació sobre la localització dels elements a tenir en compte en cas d'emergència, a qui cal avisar i com actuar, sobretot pel que fa al personal d'Adif i Renfe. El pla ha d'estar validat per Protecció Civil de la Generalitat que, fins al moment, no ha donat el vistiplau definitiu.

Segons ha explicat el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, en aquesta ocasió han reclamat a Adif que faci dues incorporacions que consideren rellevants. Per una banda, Ballesta ha destacat que en la versió que els han fet arribar no consta la xarxa Rescat. Aquesta xarxa de radiofreqüència està especialment dissenyada per proporcionar cobertura en tot tipus d'indrets als cossos i col·lectius professionals implicats en la seguretat i les emergències a Catalunya. Per tant, la Generalitat considera imprescindible que es doti els túnels de la tecnologia necessària per fer arribar aquesta xarxa.

L'altre requisit que marca Protecció Civil és que cal que l'exterior de les sortides d'emergències estigui urbanitzat per tal que siguin "perfectament practicables" en cas d'haver d'evacuar passatgers.

"Nosaltres el que demanem és que hi hagi les millors condicions per a la seguretat dels viatgers, per això volem que el pla sigui el que nosaltres reclamem", ha manifestat el delegat d'Interior, que afegeix que el fet de no tenir homologat el pla "no implica que ara no hi hagi seguretat als túnels".

Adif diu que ja hi treballa

Fonts d'Adif han confirmat que, efectivament, la xarxa Rescat no està inclosa en el Pla d'autoprotecció dels túnels que s'ha lliurat. Ara bé, afegeix que ja hi ha un projecte en fase de licitació per estendre aquesta xarxa als túnels de Girona i també a d'altres infraestructures. Pel que fa a les sortides d'emergències, reconeixen que també s'estan tramitant els treballs d'aquelles que queden pendents d'urbanitzar i recorden que, per exemple, la sortida de Mas Xirgu ja està acabada.

La primera versió del Pla d'autoprotecció dels túnels a Girona va arribar a mans de la Generalitat el novembre del 2012, malgrat la normativa catalana dóna marge fins a sis mesos després de la posada en marxa de la infraestructura per presentar aquest document. No obstant això, fins al moment Adif i Protecció Civil no s'han posat d'acord per donar-li el vistiplau definitiu.

Des d'Adif insisteixen que el fet que la Generalitat no hagi homologat el pla no resta seguretat als túnels ja que el pla està en vigor. A més, afegeixen que tots els treballadors en són coneixedors i saben què han de fer en cas d'emergència.

D'altra banda, aquesta setmana hi ha previst un simulacre tècnic a nivell intern per posar a prova els túnels en cas d'emergència. Segons Adif, s'ha convidat els equips d'emergències de la Generalitat a participar-hi però no han respost l'oferiment.