Investigadors descriuen per primer cop la relació entre l'obesitat i la població de fongs a l'intestí

La recerca està liderada per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona

L'intestí humà concentra una gran diversitat de bacteris, fongs i paràsits, entre d'altres. El conjunt d'aquests microorganismes es coneix amb el nom de microbiota, i tots ells permeten que l'aparell digestiu funcioni correctament. A més, aquests microorganismes també són molt sensibles als canvis de metabolisme.

Els bacteris són els components més abundats d'aquesta microbiota. Sobre ells ja se n'han fet diverses recerques, que han determinat que trastorns com l'obesitat o la diabetis n'alteren la seva quantitat i composició. En canvi, però, la diversitat de fongs a l'intestí (que representen entre el 0,03 i el 2% d'aquests microorganismes) s'havia estudiat poc.

Ara, però, investigadors catalans s'han centrat a investigar-los. A la recerca, que ha liderat l'IDIBGI, també hi han pres part científics de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), l'Institut de Tarragona i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn). Qui ha dirigit els científics ha estat el doctor José Manuel Fernández-Real, investigador de l'IDIBGI i cap de la secció d'Endocrinologia del Trueta.

Seguiment durant tres anys

L'estudi, en concret, ha analitzat si els fongs que viuen l'intestí humà (micobioma) varien en funció de si el pacient és obès o no. Per primer cop, els investigadors han fet una comparativa del tipus i la quantitat d'aquests microorganismes, a partir d'una mostra de 52 persones (tant obeses com primes) a les quals s'ha fet seguiment durant tres anys.

Ara, els resultats de la recerca s'han publicat a la revista 'Scientific Reports' del grup Nature. La investigació, que porta per títol 'Obesity changes the human gut mycobiome' ('L'obesitat canvia el micobioma de l'intestí humà'), descriu com aquests fongs varien en funció de si la persona és obesa o no i, fins i tot, permet diferenciar si la persona obesa és metabòlicament sana.

Segons subratllen des de l'IDIBGI, a més, "els investigadors es van adonar que quan la persona perd pes, augmenta la presència d'un determinat tipus de fongs". "Aquest descobriment suggereix que la manipulació de la comunitat de fongs podria ser una eina amb una potencial importància per al tractament de l'obesitat", hi afegeixen des de l'Institut.

L'IDIBGI, que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2005 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica a les comarques gironines. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l'Hospital Josep Trueta, l'Institut d'Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l'Institut de Diagnòstic per la Imatge, l'Institut Català d'Oncologia i l'Institut Català de la Salut a Girona.