La indústria gironina es recupera a més bon ritme que la catalana durant el 2015

Xifra rècord de turistes durant els primers vuit mesos de l'any a la demarcació

La indústria gironina s'ha recuperat a més bon ritme que la de la resta de Catalunya durant el 2015, gràcies a l'empenta exportadora i a la recuperació de la demanda interna.

Així ho recull un estudi del Consell de Cambres, que analitza l'evolució de l'economia en el què portem d'any. L'anàlisi també conclou que, a diferència de la resta del país, aquí la construcció ja ha fet el tomb.

El sector continua tocat, però les empreses que comencen a recuperar-se superen les que encara continuen al pou. L'anàlisi del Consell de Cambres també constata el dinamisme del turisme gironí, amb un nou rècord de visitants entre gener i agost. El contrapunt el posa el sector del comerç, que es manté en hores baixes.

L'estudi del Consell de Cambres parteix de les enquestes de clima empresarial (que fan conjuntament amb l'Idescat) per analitzar el comportament de l'economia gironina durant aquest 2015. Són dades qualitatives, però sí que les respostes de l'empresariat serveixen com a termòmetre per avaluar la marxa dels negocis i, per extensió, la dels diferents sectors.

D'entrada, l'estudi conclou que l'economia gironina ha continuat recuperant-se durant aquest any. I que ho ha fet amb més intensitat que la de la resta de Catalunya (perquè la confiança dels empresaris gironins remunta molt més que la mitjana del país). Les causes d'aquesta recuperació s'han de buscar, com ve essent habitual, en dos sectors: la indústria i el turisme.

Pel què fa al primer, el bon comportament de la indústria s'explica per l'auge de les exportacions (entre gener i juliol, el creixement interanual ha estat del 8,1%). Però també per la recuperació de la demanda interna (i aquí, l'estudi posa com a exemple les matriculacions de vehicles, que han crescut un 30% fins a l'agost).

El turisme, per la seva banda, continua registrant xifres rècord. Durant els primers vuit mesos de l'any, s'han superat els 2,5 milions de visitants, la qual cosa suposa un increment del 9% interanual. En bona part, aquest augment s'ha de buscar en la recuperació del turisme interior i de proximitat (que aquest 2015 ha pujat fins a un 18%).

"La indústria, per activitat, i els serveis, per creació d'ocupació, lideren la recuperació de l'economia gironina", concreta la directora de la Memòria Econòmica del Consell de Cambres, Carme Poveda. I per posar-hi dades, l'economista recorda que, durant el primer semestre del 2015, "els serveis han estat el sector gironí que més ocupació ha creat, a ritmes del 4% respecte el mateix període de l'any passat".

Un percentatge, el de creació d'ocupació, que en el cas de la indústria se situa en un augment del 2,5%. "És un bon indicador, reflex també de l'increment de vendes a l'exterior, que es tradueixen en noves inversions i creació d'ocupació; sobretot, en sectors com el carni", indica Poveda.

La construcció fa el tomb

La Memòria Econòmica del Consell de Cambres, que compta amb el suport del Banc Santander, també posa de relleu una altra dada. A diferència de la resta de Catalunya, a les comarques gironines la construcció ja ha fet el tomb. Les enquestes posen de relleu que, a la demarcació, ja hi ha més empreses que comencen a recuperar-se enfront d'aquelles que encara estan en hores baixes.

"Després de patir una llarga recessió, el sector ja comença a donar xifres positives; un tret que no es dóna a la resta de territoris", concreta Poveda. De fet, la directora de la memòria explica que la creació d'ocupació a la construcció està fregant unes taxes de creixement del 4%, tot i que "s'ha de tenir en compte que partim d'unes xifres molt baixes".

El contrapunt a aquests indicadors el posa el sector del comerç. I és que, sobretot durant el primer trimestre, la caixa que fan les botigues ha anat a la baixa. Hi ha hagut més comerços que consideren que el negoci va pitjor, que no pas aquells altres que es mantenen o recuperen vendes. "És el sector que va més endarrerit respecte a la resta; hem de veure com evoluciona", precisa la directora de la Memòria Econòmica.

I sobre evolució, Carme Poveda també alerta que caldrà estar amatents als mercats internacionals per veure si afecten a la recuperació gironina. "Tenim molts dubtes que les economies emergents puguin continuar amb el ritme d'expansió que portaven fins ara, i això podria acabar afectant les nostres exportacions", indica Poveda. I precisa: "També és cert, però, que les nostres vendes a l'exterior s'enfoquen molt al mercat europeu, que de moment no ha patit, però caldrà veure com se'n comporten d'altres com ara la Xina".

El comportament de l'economia gironina durant aquest 2015 s'ha donat a conèixer durant la presentació de la 50a Memòria Econòmica de Catalunya, que recull dades de l'any passat. L'estudi, patrocinat pel Banc Santander, l'elabora el Consell de Cambres i aquesta tarda s'ha presentat a Girona. La presentació s'ha fet aprofitant el ple de la Cambra de Comerç.