El foc, protagonista de l'espectacle inaugural al Temporada Alta

Espelmes, autòmats, músics, màquines articulades i molta flama són l'eix de l'espectacle

Foc, molt foc, il·luminant els racons històrics de Girona. El festival Temporada Alta trasllada aquest 2015 el seu espectacle inaugural dels escenaris al carrer, en una proposta oberta a tots els públics.

Divendres i dissabte, el Barri Vell i els seus entorns s'ompliran amb la 'Cerimònia del foc', que proposa una passejada diferent per la ciutat antiga, embolcallant-la amb la poètica que desprèn la llum de les espelmes.

No hi ha ni inici ni final d'espectacle, tothom pot fer el recorregut que vulgui durant les tres hores que els muntatges s'il·luminaran. Centenars d'espelmes, dinou autòmats, músics i màquines articulades són l'eix d'aquest espectacle. I el seu artífex, la companyia francesa Carabosse.


 

La 'Cerimònia del foc' és, sobretot, un espectacle obert. Obert a la ciutat i també obert de mires, perquè aquí cadascú pot fer-se el seu recorregut i extreure'n la seva pròpia història. Temporada Alta aparca aquest 2015 el teló i el pati de butaques per al seu espectacle inaugural i el trasllada al cor de Girona, a la ciutat antiga.

El seu director, Salvador Sunyer, explica que l'aposta respon a la voluntat d'acostar les arts escèniques a aquell públic que, sigui per la raó que sigui, no trepitja teatres. "I a més, és una manera d'engegar un festival fent honor a l'arrel de la paraula; és a dir, fent una festa", concreta.

L'artífex de l'espectacle és la companyia francesa Carabosse, que durant dues nits -el 2 i 3 d'octubre- omplirà de llum i foc des de la riba de l'Onyar fins als jardins dels Alemanys. Passant, com no podia ser d'altra manera, per Sant Fèlix i la Catedral de Girona. Però que ningú s'enganyi, i ja ho adverteix Sunyer, a la 'Cerimònia del foc' no hi haurà "pólvora ni pirotècnia, sinó sobretot, poètica".

Una passejada diferent

Centenars d'espelmes, fins a dinou autòmats ('Les bons hommes'), quatre músics, tres màquines articulades (com el pop 'Edmonde' de 15 metres de diàmetre) i boles de foc ompliran tot el recorregut. "Volem que el públic faci una passejada diferent per Girona, amb una il·luminació diferent que en posi en valor el patrimoni", explica un dels integrants de Carabosse, Yuka Jimenez.

Els diferents muntatges s'il·luminaran divendres i dissabte des de dos quarts de nou del vespre fins a dos quarts de dotze de la nit. I durant aquestes tres hores, la gent serà totalment lliure per escollir l'itinerari que vulgui. "En aquest espectacle no hi ha ni principi ni final, és el públic qui passeja i nosaltres qui li anem presentant propostes perquè, a través d'elles, cadascú n'extregui la seva pròpia història", concreta Jimenez.

Per encendre els diferents muntatges i tota l'escenografia de foc que revestirà el Barri Vell, la companyia francesa comptarà amb l'ajuda d'Els Diables de l'Onyar. "Sempre ens agrada comptar amb algú de la ciutat; per fer l'encesa, ens dividirem en equips d'entre tres o quatre persones i n'hi haurà prou amb mitja hora", precisa l'integrant de Carabosse.

Música en tres punts del recorregut

En total, la 'Cerimònia del foc' comptarà amb més d'una trentena de persones al seu darrere, entre els membres de Carabosse, Els Diables de l'Onyar i els músics. "Ells tocaran en llocs estratègics, interpretant composicions creades expressament per incrementar la poètica de l'univers Carabosse", concreta Yuka Jimenez. Se situaran a la plaça Sant Fèlix, a les escales de la Catedral i al jardí dels Alemanys.

"Amb aquest espectacle, el nostre objectiu és ensenyar una Girona diferent; els integrants de Carabosse canvien la realitat d'aquell espai on s'instal·len a partir del foc", concreta Salvador Sunyer. "En funció de cada lloc i del què ens inspira, nosaltres en fem la nostra pròpia escriptura tècnica; és a dir, que cada projecte Carabosse és diferent, respectant això sí, el nostre univers i la nostra línia artística", hi afegeix Jimenez.

Tot i que no es preveu pluja (sinó, l'organització informarà dels canvis) la meteorologia no espanta, d'entrada, a la companyia Carabosse. "Fa falta molta aigua perquè els muntatges s'apaguin; estem acostumats a treballar, fins i tot, nevant", explica Yuka Jimenez.

La companyia francesa que aquest any inaugurarà Temporada Alta fa més de quinze anys que, a través de l'estètica del foc, transforma espais públics. Els seus muntatges s'han vist arreu del món. Van omplir Marsella amb 250.000 persones l'any 2013, quan la ciutat va acollir la capitalitat de la cultura europea. Recentment, també han anat a Portugal, Vietnam, el Canadà i Brasil. I per a aquest 2015, preparen espectacles a Nova Zelanda i Filadèlfia.