L'alcalde de Lloret defensa invertir més en seguretat i menys 'en màrqueting'

Jaume Dulsat assegura que tenir "descontrol" als carrers és la "pitjor publicitat" per al municipi

La Policia Local de Lloret de Mar celebra aquest dimarts el seu patró. Durant l'acte, l'alcalde, Jaume Dulsat, ha remarcat que l'estiu ha estat "tranquil" i ho relacionat amb la "vocació" dels agents.

Segons Dulsat, des del consistori ja es poden gastar diners en campanyes de màrqueting o dissenyar nous productes turístics que tot se'n va en orris si hi ha aldarulls als carrers. "Si tenim descontrol als carrers és la pitjor publicitat per a Lloret", reconeix.

Per la seva banda, el cap del cos, Joaquim Martín, ha reivindicat les competències en seguretat ciutadana per a les policies locals. Lloret estrena comissaria de la policia local a finals d'octubre, amb una inversió a l'entorn dels 4 MEUR.

Lloret de Mar analitzarà les dades policials de l'estiu en una junta de seguretat prevista per a l'octubre. Tot i que encara no han fet el balanç quantitatiu, les sensacions són bones i des de l'ajuntament parlen d'un estiu "tranquil". Lloret de Mar ha patit durant anys l'estigma del turisme de borratxera que, des del consistori, han intentat combatre endurint les ordenances i apostant pel turisme en família i esportiu, entre d'altres mesures.

En aquest sentit, el paper de la policia local és crucial. Així ho han posat de relleu tant l'alcalde, Jaume Dulsat, com el cap del cos, Joaquim Martín. Ambdós han reconegut la "vàlua i la professionalitat" del centenar d'agents que treballen diàriament als carrers de Lloret de Mar, un dels municipis que més turistes reben arreu de Catalunya. Un dels exemples és la creació aquest any de la Unitat de Reacció Administrativa i Seguretat (URAS), que intervé en cas d'aldarulls al carrer i que ha fet diverses actuacions aquest estiu. 

Reivindicar les competències en seguretat ciutadana

Durant la celebració del patró del cos, els discursos han volgut remarcar l'agraïment a la tasca dels agents però, en el cas del cap de la policia local, també ha tingut un caire reivindicatiu. Martín ha reclamat obertament un paper més destacat per a les policies locals catalanes i, especialment, per a cossos com el de Lloret. "Cada municipi té unes característiques diferent, però el cas de Lloret és molt particular, difícilment comparable amb cap altre municipi de Catalunya", ha manifestat. 

En aquest sentit, considera que la policia local hauria de ser concebuda per les autoritats municipals com un "servei integral de policia obert a sinèrgies amb els cossos de l'entorn". Segons Martín, les policies locals han de ser protagonistes pel que fa a seguretat ciutadana i han de poder tenir recursos suficients per garantir la convivència als carrers.    

Els aldarulls, "la pitjor publicitat"

L'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat -que s'estrena per primera vegada en aquesta festivitat-, ha coincidit en reconèixer com d'important és el paper de la policia local. "He estat observant la vostra feina i partrullant de nit amb vosaltres i realment m'adono de la vocació que teniu i de la feina preventiva que feu, que és clau", ha subratllat. 

Des del consistori han fet diverses accions -moltes de la mà també dels empresaris del sector- per renovar la imatge turística de Lloret de Mar. No obstant això, la població ha ocupat alguns estius portades de diaris i espais als mitjans de comunicació per haver patit aldarulls protagonitzats per turistes. 

Lloret de Mar té censades 38.624 persones però arriba a triplicar la població en temporada alta. A la població hi ha 121 hotels amb més de 29.000 places, a les que cal sumar els apartaments turístics i les 4.104 places que ofereixen els quatre càmpings que hi ha al municipi. 

Per això, des del consistori tenen molt clar que els aldarulls al carrer tiren per terra molta feina feta per rentar la cara a la destinació turística. En aquest sentit s'ha expressat l'alcalde: "Ja podem fer moltes campanyes de màrqueting i dissenyar nous productes però si tenim descontrol als carrers és la pitjor publicitat que podem tenir". 

Nova comissaria a l'octubre

El cos de la Policia Local de Lloret de Mar està format per més d'un centenar d'agents. Aquestes properes setmanes, tot el cos es traslladarà a les noves dependències de la policia (que també integrarà els serveis de protecció civil) situades a l'entrada del municipi, a la C-63. 

Està previst que a partir de la segona quinzena d'octubre la comissaria ja estigui operativa. "Era bàsica aquesta inversió, necessitàveu unes instal·lacions a l'alçada de la professionalitat del cos", ha reconegut l'alcalde. La inversió de la nova comissaria està a l'entorn dels 4 MEUR. 

Durant la celebració del patró del cos, també s'han entregat els reconeixements a agents que han intervingut en operacions transcendents i també a ciutadans que han col·laborat amb la policia. Destaca l'entrega d'una distinció d'un veí que va intervenir per evitar un suïcidi d'un veí o la ràpida actuació dels agents per evitar que una nena de 3 anys s'afogués en una piscina d'una urbanització. 

També s'ha reconegut un agent fora de servei de la policia estatal que va ajudar un policia local que estava essent agredit. També la detenció per part d'agents de la policia local d'un turista que va intentar degollar un home amb el coll d'una ampolla trencada. Els fets van passar aquest mes d'agost.