El Palau de Justícia de Girona millora la protecció de menors i testimonis vulnerables

Han creat una nova sala d'exploracions per declaracions especialment traumàtiques

La nova sala d'exploració de víctimes i testimonis amb especial vulnerabilitat del Palau de Justícia de Girona va entrar en funcionament al juny i, des d'aleshores, s'hi han fet quatre declaracions. Són unes instal·lacions que poden donar servei a tots els jutjats de la demarcació, perquè està connectada per videoconferència.

La directora dels serveis territorials de Justícia, Isabel Ruiz, ha explicat que l'ús d'aquest tipus de sala d'exploració és habitual a la Ciutat de la Justícia però és la primera que se n'equipa una d'aquestes característiques fora de Barcelona. L'objectiu és reduir "la victimització de les víctimes" evitant, al màxim possible, que hagin de reviure l'experiència traumàtica en múltiples ocasions al llarg d'un procediment que es pot allargar mesos o inclús anys.

"Els menors assistits per psicòlegs poden anar treballant i, a l'altre costat del mirall o a través de videoconferència, els jutges, fiscals i les parts poden seguir l'exploració", ha detallat Ruiz.

L'entrevista als menors o als testimonis vulnerables la fan professionals de l'equip d'assessorament tècnic penal, format per psicòlegs i treballadors socials. Estan dins una sala amb la víctima i l'ajuden a explicar la seva vivència traumàtica. Tota la declaració es grava en vídeo i les preguntes es fan en base a l'atestat i a les diligències d'investigació que s'han fet fins al moment.

Un cop finalitzada l'exploració inicial, un dels professionals de l'equip tècnic surt de la sala d'exploració i va fins al despatx, darrere del mirall unidireccional, on hi ha jutge, fiscal i lletrats per recollir les preguntes o aclariments que vulguin fer. En cas de videoconferència, es posa en contacte amb el jutjat. Després, torna de nou a la sala i culmina la declaració.

Isabel Ruiz ha explicat que aquesta declaració s'enregistra amb àudio i amb vídeo i compleix tots els requisits legals per ser prova preconstituïda, evitant així que la víctima o el testimoni hagin de tornar a reviure l'experiència al judici. A més, l'enregistrament queda emmagatzemat directament al sistema informàtic de Justícia a Catalunya.

"És una gran millora perquè es pot prendre declaració des de qualsevol partit judicial, des de Santa Coloma o la Bisbal per exemple, i evita que els psicòlegs hagin de gravar amb el seu propi mitjà de vídeo", ha concretat Isabel Ruiz que conclou subratllant que amb aquest tipus de recursos s'evita "victimitzar" donant "la màxima seguretat jurídica" a les declaracions.