Més del 50% de la taxa turística ha retornat al territori gironí

La comarca de l'Alt Empordà és la que més ha rebut en retorn

Segons les xifres de què disposa el Departament d'Empresa i Ocupació, l'any 2014 la taxa turística va permetre recaptar a Girona 7,4 milions d'euros, un 1,82% més que el 2013. Aquest matí, el conseller Puig ha aportat la dada de que a la demarcació gironina més del 50% del que es recapta amb aquest impost retorna al territori, essent l'Alt Empordà on s'han rebut més recursos per aquest concepte.

En xifres absolutes, la demarcació de Girona ha recaptat 15,6 MEUR des del novembre del 2012 fins al primer trimestre del 2015. Més del 50%, concretament més de 8 milions d'euros, han retornat de forma directa al territori a través de les transferències de l'impost (un 30%) i també a través dels Plans de Foment del turisme des del 2014 fins a l'actualitat. Aquests últims es concedeixen d'entre tots els ajuntaments que ho han sol·licitat i que finalment han estat escollits.

La taxa turística va ser motiu de polèmica quan fa un any, aprofitant la celebració del Dia Mundial del Turisme, la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona a través del seu president va amenaçar amb no cobrar-la si els hotelers no podien decidir a on es reinvertien els diners. Expressaven així el seu descontent amb la forma en què la Generalitat estava gestionant els diners recaptats amb aquesta taxa.

Aquell dia, també hi havia present el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que va defensar la taxa tot dient que era una eina "que havia vingut per quedar-se" i que era "necessària". També va dir que encara no s'aplicava del tot correctament i que per tant augmentaria.

En el discurs d'aquest dilluns, el conseller Puig ha defensat de nou la taxa turística, que ha valorat com a "instrument positiu" i ha posat un exemple del seu ús. Segons ha dit, gràcies a aquesta recaptació s'ha obert una línia de crèdit per subvencionar la renovació hotelera i nous projectes turístics i d'allotjament.

Les pernoctacions creixen prop d'un 8% el juliol

El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, ha aprofitat el seu discurs per fer balanç de l'any. Basant-se en les dades de l'INE, ha dit que el mes de juliol les pernoctacions van crèixer un 7,8% respecte l'any passat i un 6% més el mes d'agost. "La temporada ha anat bé però no tot són flors i violes", ha afegit Escudero, que ha recordat que encara hi ha molta estacionalitat i el sector depèn massa dels mesos d'estiu.

També ha alertat de l'alt nivell d'"intrusisme" en el món de la restauració no només a Girona sinó a tot Catalunya i ha criticat el Govern per la falta de control que suposa. Segons ha dit Escudero, són un "greuge comparatiu" amb els establiments que compleixen escrupolosament amb les normatives. Concretament, ha parlat d'indrets on se serveixen aliments sense control alimentari i també instal·lacions amb nivells de salubritat "indignes". Una possible solució, ha dit, seria implantar de nou una placa distintiva de forma obligatòria per tenir un control més exhaustiu tal i com es va fer l'any 2011.

Escudero també ha criticat que a "les grans ciutats" s'estigui debatent constantment el model turístic. "Compta amb les noves polítiques i els grans canvis; hem passat una crisi molt important i encara no ens hem recuperat del tot", ha assenyalat Escudero que tot seguit ha dit: "No esborrem el passat; el turisme ens ha aguantat la crisi i és el que ha generat més ocupació i per tant valorem bé els avantatges i els inconvenients". I ho ha resumit dient, "el que funciona, no ho toquis". També ha defensat la "transversalitat" del sector turístic contra aquells que creuen que el turisme "molesta".

En l'apartat d'elogis, el president de la federació ha dedicat unes paraules al Patronat de Turisme Costa Brava Girona agraint la tasca que en els últims anys ha dut a terme aquesta institució pública en matèria de promoció a l'exterior.

L'acte s'ha fet al Castell de Biart a Masarac, amb la presència de 600 assistents. Entre les autoritats hi havia el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el delegat del Govern a Girona, Eudalt Casadesús; el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, i representants de la patronal, alguns diputats i senadors, entre d'altres.