Llach: 'Els espanyols són tan víctimes com nosaltres d'un Estat enquistat en el poder'

La candidatura de Junts pel Sí aplega 600 persones al teatre municipal de Blanes

El cap de llista de Junts pel Sí (JxSí) a Girona, Lluís Llach ha reivindicat l'estat propi davant les 600 persones que han omplert aquest vespre el teatre de Blanes (Selva). "Tinc pressa i vaig a per totes", ha dit el cantant. Llach ha assegurat també que la independència no va "contra ningú" sinó contra un "Estat enquistat en el poder".

"Els espanyols són tan víctimes com nosaltres", assegura el número 1. I hi afegeix: "No els mirem com enemics; és un Estat enquistat en el poder i quan retallen a casa nostra, també retallen als espanyols que no se senten catalans". L'acte de JxSí a Blanes ha comptat amb les intervencions del número 10 per Barcelona, Jordi Turull, i del diputat al Congrés Joan Tardà. Unes 600 persones han omplert aquest vespre el teatre municipal de Blanes per escoltar els membres de la candidatura de JxSí. La resposta ciutadana ha estat alta. De fet, per qüestions d'aforament, fins i tot s'ha hagut de quedar gent a fora.

El número 1 de la candidatura per Girona, Lluís Llach, ha assegurat: "Tinc pressa i vaig a per totes". El cantant ha afegit que en el procés sobiranista "en el qual estem no anem contra ningú". "Els espanyols són tan víctimes com nosaltres; no els mirem com enemics", ha precisat el número 1 de JxSí. I ha subratllat: "L'enemic és un Estat enquistat en el poder, quan ens retallen a casa nostra, també ho fan als espanyols que no se senten catalans".

Dirigint-se a l'auditori, el cap de llista per Girona ha afegit: "Els autèntics protagonistes de tot sou vosaltres. Gràcies. Us admirem profundament perquè sense vosaltres no seria possible". Llach ha recordat el caràcter transversal de la candidatura de JxSí i ha assegurat: "Som amb vosaltres i només som per vosaltres; aquesta és la nostra gran riquesa".

"A partir del 2010 hem pres -ha dit Llach- la decisió de ser els protagonistes, de deixar de ser súbdits, aquesta és la nostra riquesa". Per al cantant, amb la independència "volem sobirania nacional per obtenir la social i estar al servei dels ciutadans".

"La història ens ha convocat i ens jutjarà"

El número 10 de JxSí per Barcelona, Jordi Turull, ha dit que ara "tenim la responsabilitat de fer-ho bé per fer-ho possible, perquè la història ens ha convocat i ens jutjarà. No podem fallar a tota aquella gent que ja no hi és i no podem fallar als més joves podent-los deixar un país millor".

"Us heu de sentir actors i no espectadors d'aquest pas que anem a fer; hem arribat entre aquí entre tots", ha dit el número 10. Turull ha afegit que "ho fem perquè la gent visqui millor i perquè puguem deixar un país millor als nostres fills", i que "la resignació no existeix al vocabulari del catalanisme polític". "Ens hem trobat amb un Estat que sempre ens ha respòs tractant-nos com a súbdits, que ni fa ni deixa fer i per això el 27-S, per dignitat, decidirem amb urnes, amb vots i amb democràcia", ha subratllat Turull.

"No podem arribar a l'escac i mat"

Per la seva banda, el diputat al Congrés Joan Tardà ha començat dient que "respectem molt les banderes, però de banderes no se'n menja. Si tot el que estem fent hagués de servir només per canviar de bandera, no valdria la pena. Ho hem de fer perquè la gent visqui millor, i perquè els nostres fills visquin millor que nosaltres". A més, ha afegit Tardà, "ho hem de fer ràpid perquè el país està vivint en escac, i no pot arribar a mat". Tardà ha dit que "tenim l'obligació de fer-ho bé i fer-ho ràpid".

"Tenim l'oportunitat de guanyar per repartir millor la riquesa i garantir que tots els catalans, a més de tenir drets i deures, tinguin les mateixes possibilitats de ser feliços", ha insistit Tardà. A més, ha afegit el diputat, "hem de construir una democràcia d'excel·lència, sense corrupció, transparent, del segle XXI". "El 27 de setembre, o guanyem o guanyem", ha conclòs.

La número 2 per Girona, Anna Caula, ha explicat: "Ja hi som, ho tenim a tocar. Hem formalitzat el pas definitiu d'un poble que comença a caminar cap a la seva llibertat, amb l'eina més honesta que tenim, la democràcia". Caula ha dit contundentment que "el 27-S volem decidir". Caula ha afegit que "aquest cop les urnes sí que hi seran, i podrem decidir". A més, "amb la fermesa, amb la humilitat, amb l'esforç, aconseguirem guanyar la fita del 27-S, perquè els grans campionats els guanyen aquells que de les peces en fan un gran equip. Ara no depenen que la cistella entri a l'últim moment, sinó que depenem només de milers i milers de vots".

La número 5 per Girona, Natàlia Figueras, ha dit que els catalans "ja en tenim prou, volem ser ciutadans i volem decidir com volem ser-ho". Figueras ha afegit que "ho hem intentat tot, per aconseguir un encaix dins l'estat espanyol, i no ha estat possible". Figueras, que és la candidata més jove de JxSí a la llista de Girona, ha dit que "del que realment tinc por jo és quedar-me com estic, sense tenir l'oportunitat d'escollir el que volem ser". "Aquesta és l'oportunitat de la nostra vida, per construir un país millor per la gent", ha subratllat.

El míting de Blanes també ha comptat amb la intervenció d'Ana Hinojosa, de Súmate. Hinojosa ha parlat que "falta molt poc pel dia 27, falta molt poc per tornar a ser un país". "Han iniciat des de l'estat espanyol la campanya de la por. Ho sabíem, i aquest fet ens donarà més fortalesa per tirar endavant, més il·lusió", hi ha afegit. Hinojosa ha lloat la transversalitat de Junts pel Sí. "A la revolució dels somriures hi caben totes les procedències", ha afegit.