Buenafuente sobre el rodatge d''El pregón': 'És com si estiguéssim de vacances treballant'

L'humorista i presentador porta dues setmanes rodant a Santa Pau

L'humorista i presentador Andreu Buenafuente està rodant aquests dies a Santa Pau (Garrotxa) 'El Pregón', una comèdia dirigida per Dani de la Orden i acompanyat d'altre cares conegudes com Berto Romero -que fa el paper del seu germà-, Jorge Sanz, Belén Cuesta y Goyo Jiménez.

És la primera vegada que Buenafuente fa el salt al cinema i, juntament amb Romero, comparteixen la producció. Segons ha explicat, l'experiència està essent molt enriquidora pel repte que suposa però també perquè senten que el projecte esta agafant cada cop més força.

"És com si estiguéssim de vacances treballant" afirma Buenafuente, que ha agraït la bona disponibilitat i paciència dels figurants i la gent del poble de Santa Pau.

La pel·lícula 'El Pregón' és un projecte amb el que Andreu Buenafuente i Berto Romero portaven treballant des de fa anys. Tenien clar que volien interpretar dos personatges completament diferents i allunyats del que han fet fins ara a la televisió i creuen que ho han aconseguit. "El meu personatge no somriu en tota la pel·lícula", avança l'humorista que fa de Juan, un home "molt comú i gris" que està "molt atrafegat i que no li passa res de bo en tota la pel·lícula". Per Buenafuente, "fer comèdia des d'un perdedor és molt interessant".

El seu germà és en Berto Romero, que fa de Richi. Junts havien estat un grup de música electrònica dels anys 90 molt coneguts. Van prometre's no tornar-se a veure i després de 20 anys han tocat fons. Per una quantitat raonable, però, estan disposats a fer una excepció. L'alcalde del seu poble natal (interpretat per Jorge Sanz) els convida a fer el pregó del poble a canvi de cobrar 10.000 euros. La seva intenció és fer el paperot i marxar però les coses es compliquen de mala manera, essent víctimes de tradicions ancestrals i plans ocults.

Es tracta de dos germans "que no es poden ni veure" i aquesta relació d'amor i odi és el "motor" de la pel·lícula, segons Berto Romero, que explica que és una comèdia amb una mica de drama on també es busca "emocionar" i amb una "certa veritat" darrere els personatges. I afegeix, "és la història d'uns germans que es retroben i que sense pensar-s'ho acaben descobrint què és el que els omple en la vida, afegeix Romero. El fet d'elegir Dani de la Orden ('Barcelona nit d'estiu') ha estat "clau" per al projecte, segons l'humorista, perquè "treballa molt bé les relacions humanes".

A diferència de Buenafuente, aquesta no és la seva primera incursió al cinema. Romero ha participat en films com ara 'Anacleto, agente secreto' i a '3 bodas de más', on va ser nominat al Goya, però ara és el primer paper de protagonista. Està encantat d'haver "obert" a Buenafuente aquest món per "ensenyar el poc" que ha après aquest temps i fer-ho junts. "Som com una parella", bromeja.

"Com si estiguéssim de vacances treballant"

Als seus 50 anys i després d'acumular una dilatada trajectòria com a presentador de televisió i humorista, Buenafuente admet que li venia de gust fer alguna cosa "nova" perquè al final "això és el que et manté viu". En aquest sentit, explica que ser actor està essent una vivència molt intensa -roden durant dotze hores al dia- i que aquest mitjà, el cinema, des de sempre li ha fet molt de respecte.

Preguntat pels nous projectes televisiu, l'humorista no avança res tot dient que del que es tracta ara és de "gaudir del rodatge". I tot apropiant-se d'una expressió que va dir Berto Romero, se sent "com si estiguessin de vacances treballant".

Un equip de figurants garrotxins molt entregat

El rodatge d''El pregon' va començar el 17 d'agost amb sis setmanes de feina per endavant. Entre les localitzacions escollides hi ha Barcelona, Sante Pere de Ribes, Sitges i Santa Pau, que és on rodaran l'última fase fins al 25 de setembre. El rodatge en terres garrotxines va començar el 30 d'agost i ha estat tota una experiència, ja que tant els actors com el director senten que el poble s'ha entregat amb el film.

Segons explica el director, Dani de la Orden, els ha "sorprès" la bon disponibilitat i paciència amb què els figurants afronten el dia a dia, malgrat que cada escena es roda amb més de quinze plans diferents. L'escena més multitudinària és la del pregó on hi ha 140 figurants. Aquesta bona voluntat ha compensat amb escreix, diuen, la seva falta d'experiència i desconeixement del llenguatge audiovisual. L'equip de direcció ha destacat també les facilitats i l'ajut que han rebut amb temes logístics i d'allotjment.

Tant Buenafuente com Romero tenien clar que la pel·lícula s'havia de rodar a Catalunya i Santa Pau era el més adient per convertir-se en Proverzo per ser tot de pedra. Entre els edificis que apareixen a la pel·lícula, hi ha cases de particulars, el campanar, la plaça major i la rectoria.

El film compta amb la producció d'El Terrat i Atresmedia Cine i el guió és obra de David Serrano ('El otro lado de la cama', 'Días de futbol') i Diego Sanjosé ('8 apellidos vascos' i 'Tadeo Jones'). Es preveu que s'estreni la primavera de l'any que ve.