Clam en defensa a la llibertat dels catalans durant l'acte institucional de la Diada a Girona

Generalitat, Diputació i Ajuntament destaquen "el moment decisiu" que viu el país

L'acte institucional per commemorar l'Onze de Setembre, que des de fa cinc anys organitzen conjuntament Generalitat, Diputació i Ajuntament, s'ha celebrat al saló de descans del Teatre Municipal de Girona. Ha estat senzill -parlaments i actuació musical al final- però, en tot moment, revestit per l'anhel de Catalunya per arribar a ser un país lliure.

El president de la Diputació, Pere Vila, ha recordat que després de 300 anys aquest "és un moment transcendent" i s'ha mostrat esperançat que, ara, "la societat civil farà possible" que Catalunya encari el seu futur com a país. "La llibertat ens l'hem de guanyar nosaltres mateixos com a catalans, i no esperar que ens l'atorguin com una almoina els nostres opressors", ha subratllat.

Vila, com a president de la Diputació, també ha demanat "ser curosos amb els missatges" en defensa de l'estat propi. "La independència, el dret a decidir i la llibertat ens han unit; però també hem de deixar clar que també som aquí per culpa d'una actitud no solvent de l'Estat, i no dels ciutadans espanyols".

En aquest sentit, el president s'ha mostrat convençut que el "moviment transversal" que ha impulsat el procés sobiranista els sabrà explicar que "a Catalunya, més enllà de ser respectada, li ha arribat el moment decisiu de prendre part com a país del seu futur". I hi ha afegit: "Ara la gent ha dit prou i vol ser ciutadana de ple dret; perquè nosaltres som ciutadans de ple dret i europeus".

El passat al servei del futur

El conseller de Territori, Santi Vila, ha dedicat les primeres paraules a recordar que, "afortunadament, aquest és un país que gira la vista cap al passat i commemora sense complexes fets com els de 1714, posant aquest passat al servei del seu futur". Girant la vista enrere, el conseller també ha subratllat que una altra "sort" que té Catalunya com a "nació mil·lenària" és que el seu projecte polític no es justifica en base "a la casta o a la sang".

"La identitat nacional catalana no es configura per raons ètniques, no ens la passem de pares a fills; el que justifica aquest país són els valors genuïnament republicans: la llibertat, la fraternitat i la justícia", ha recordat Vila, recordant el paper de Catalunya com a nació acollidora i el compromís del Govern en la defensa de la cultura i la llengua.

En referència al present més immediat, el conseller ha dit que la d'aquest 2015 és una Diada "històrica" (referint-se a la campanya electoral) i que té "tot el sentit que es faci". "El país ja no té la temptació de fer un memorial de greuges, perquè està molt més motivat a parlar del seu futur", ha dit Vila. I hi ha afegit: "I quan un país es posa dempeus i reclama la seva dignitat, segur que se n'ha de sortir".

El conseller també ha assegurat que el camí cap a la llibertat -"el canvi", com l'ha definit- s'ha d'encarar "amb optimisme, perquè "no fer res seria el pitjor dels errors". "Estem en un procés que ens farà molt millors com a societat, en un any que serà recordat per a la història: Visca Catalunya lliure", ha dit Vila per tancar el seu parlament.

Les institucions, al costat de la demanda ciutadana

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha tancat els parlaments, ha fet girar el seu discurs al voltant del "deure fonamental" que tenen les institucions de donar resposta a la demanda ciutadana. "Les institucions han de reflexar la realitat que viu el país; el seu paper no és el de canviar els desitjos de la gent o mirar cap a una altra banda, sinó el d'acompanyar-la cap al futur", ha dit Puigdemont.

En aquesta línia, l'alcalde ha aprofitat el parlament per criticar la postura de l'Estat cap a Catalunya, impulsant reformes legislatives (com la del Tribunal Constitucional) per atemorir-los. "És cert que aquests dies estem vivint reformes que apunten directament cap al responsables polítics, per atemorir-los a l'hora de complir els mandats democràtics i veure si els tremolen les cames", ha dit l'alcalde.

"Doncs ara és el moment de dir que això no passarà; el nostre deure fonamental és el de complir la demanda ciutadana, i les institucions som la garantia que ens en sortirem, ho farem molt bé i construirem un gran país", ha conclòs Puigdemont.

L'acte de la Diada a Girona s'ha tancat amb una actuació del quartet de la GIOrquestra i el cant a l'uníson de l'himne d'Els Segadors. A la commemoració institucional de la Diada hi han assistit unes 200 persones. Entre aquestes, el bisbe de Girona, Francesc Pardo; el delegat del Govern, Eudald Casadesús; el rector de la UdG, Sergi Bonet; el president del Consell Comarcal, Jaume Busquets; regidors de l'Ajuntament, representants dels Mossos d'Esquadra, Policia Municipal, Bombers i Agents Rurals, i diferents alcaldes i regidors.