Els Mossos d'Esquadra recorden als motoristes els consells bàsics de seguretat

El cos ha organtizat un seguit de trobades per a conscienciar-los

Des de l'àrea regional de Trànsit dels Mossos d'Esquadra organitzen diverses activitats per fomentar la mobilitat segura. En aquesta línia, enguany han volgut posar l'accent en les motocicletes. I ho han fet per dos motius. Per una banda, perquè durant l'època d'estiu l'ús de les dues rodes creix molt. I d'altra banda, perquè les dades de sinistralitat els indiquen que la tendència a la baixa no es produeix amb la mateixa intensitat en les motocicletes. "Qualsevol accident o cop amb la moto suposa una lesió perquè l'estructura de la moto ets tu", afirma el caporal de Trànsit Xavier Duran. 

Per tal d'incidir en el comportament dels motoristes i recordar-los els consells bàsics de seguretat des de Trànsit han organitzat sessions de treball amb motoristes. La primera es va fer al juny i està previst que ara al setembre se'n faci alguna més. Per arribar fins als motoristes, els mossos s'ajuden dels venedors dels principals concessionaris de Girona. "En el moment de la venta se'ls informa que, si estan interessats, poden apuntar-se a aquestes sessions i se'ls explica els beneficis de conduir de manera segura", explica el caporal. 

Segons Duran, la proposta ha estat ben rebuda pels venedors dels concessionaris, que ja s'han trobat prèviament amb agents del cos per repassar els consells que es donaran en aquestes sessions. De fet, aquesta és informació valuosa que els mateixos venedors ja poden transmetre als motoristes al concessionari durant el moment de la compra. 

Incidir en les actituds dels conductors

Aquestes reunions no estan enfocades des del punt de vista de la senyalització o de la manera de conduir. "Aquí no ensenyem a conduir a ningú", detalla Duran. El que es busca és que els motoristes siguin conscients de com d'important és que el seu comportament dalt de la moto i que han d'estar d'atents al que fan els vehicles que porten per davant. 

Per exemple, Duran explica que un dels consells que donen és fixar-se en les rodes del cotxe de davant ja que el conductor es pot oblidar de posar l'intermitent per indicar que gira però les rodes no enganyen en canviar de direcció. "Els diem que no es fiïn mai dels elements mecànics perquè la gent es pot oblidar de posar l'intermitent, han d'estar pendents de l'actitud de la persona que porta el cotxe", detalla. 

Segons afegeix Duran, en la formació de la mobilitat segura no es parla de senyalització sinó d'actituds i de gestió de competències. "El conductor ha de ser competent, gestionar les emocions, saber que quan puges a la màquina has de ser conscient del risc que corres", apunta.