Agricultura estén la recerca del cargol poma a la resta d'arrossars de l'Empordà

Creuen que els exemplars trobats a Palau-sator s'hi van llançar a finals de juliol

Pla de xoc per evitar que la plaga del cargol poma s'estengui per l'Empordà. En paral·lel a l'actuació que es fa a la finca afectada, el Departament d'Agricultura ha estès la recerca d'aquest gasteròpode, que causa estralls als conreus, a les 900 hectàrees d'arrossars que hi ha a cavall de les dues comarques.

Des d'ara i fins a finals d'agost, tècnics del Departament i agricultors pentinaran pam a pam els conreus, per descartar de totes que n'hi hagi més presència. Fins i tot, es contractarà personal específic per dur a terme aquestes inspeccions.

"Hem de tenir prospectada tota la zona i actuar amb contundència si hi detectem més cargol poma", assegura el director general. De moment, més enllà dels tres exemplars i les deu postes que van trobar la setmana passada, no s'ha trobat cap més rastre del gasteròpode a l'Empordà.

La presència de la plaga preocupa, i molt, al territori. El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, assegura que l'alerta és "màxima", perquè el cargol poma no només pot afectar els arrossars, sinó també el turisme d'una zona situada en ple parc natural. "Les postes causen degradació visual al paisatge i, a més, són fastigoses; ens poden afectar molt negativament", concreta Pericay.

A finals de juliol

Tant el Departament com els arrossaires posen la mà al foc que el cargol poma no ha arribat a l'Empordà per què sí. Per la mida dels exemplars que es van trobar (tots adults) i el número de postes (cada cargol pot fer-ne una en quinze dies), Agricultura calcula que es van llançar al camp de Palau-sator a finals de juliol.

Mentre els Mossos d'Esquadra i la fiscalia investiguen qui hi pot haver darrere d'aquest delicte ecològic, el Departament i els arrossaires lluiten sobre terreny per contenir la plaga. "Hem de pensar que, de cada posta, en poden sortir fins a 400 cargols; els ous eclosionen al cap de quinze dies i, en un mes i mig, els alevins ja poden pondre'n", explica Vilarrasa, per exemplificar la importància d'actuar amb rapidesa.

L'epicentre de tot aquest pla de xoc és la finca afectada de Palau-sator, que fa unes 2 hectàrees. "Cada dia se n'examina el perímetre per veure si hi ha cargols i, dos cops per setmana, també es mira per dins", explica el president de l'ADV. I el director general hi afegeix: "El personal que entra al camp porta vestits i botes especials, que només fan servir aquí".

Zones humides perquè hi vagin els cargols

Els desguassos d'aigua del camp s'han tapat amb xarxes, per evitar que, si hi ha cargols, vagin a parar als recs. A partir d'ara, es deixarà que el sol assequi la finca. De totes maneres, hi haurà algunes parts del camp que es mantindran humides, per afavorir que, si hi queda cap cargol, vagi cap allà buscant l'aigua en comptes d'enterrar-se.

"Deixarem que quedi aigua a les marques que fan les roderes, perquè si hi va algun cargol poma, podrem atrapar-lo", explica el president de l'ADV. En aquest camp d'arròs, la collita d'aquest 2015 (que començarà a l'octubre) ja es dóna per perduda. Al camp s'hi faran tractaments amb productes químics (saponines) i, després, la finca s'assecarà del tot i es deixarà en guaret com a mínim un any.

Durant aquest temps, l'arrossar de Palau-sator es llaurarà diverses vegades, per fer sortir els possibles cargols que es puguin haver amagat sota terra. A més, cada cop que la maquinària marxi del camp, es netejarà amb aigua a pressió per precaució. Així, s'evitarà que si hi queda enganxat qualsevol d'aquests gasteròpodes, pugui passar cap a altres camps.

Per tractar la problemàtica del cargol poma, Agricultura ha convocat una reunió aquest dilluns al Mas Badia de la Tallada d'Empordà (Baix Empordà). Hi han assistit arrossaires, representants del sector, membres del parc natural del Montgrí, alcaldes de la zona i Agents Rurals, entre d'altres. Durant la trobada, el Departament ha explicat que s'ha constituït una comissió tècnica, que es reunirà dijous per primer cop, amb l'objectiu de lluitar contra la presència de la plaga al territori.