Un nou recorregut ofereix una visió integral de Sant Pere de Rodes

S'ha implantat una nova senyalització en tot el conjunt monumental

El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l’Obra Social “la Caixa” han dut a terme la implantació d'una nova senyalització de tot el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, amb l’objectiu de posar en valor la visita als seus elements patrimonials i millorar l’experiència dels visitants.
 
Tot i que tradicionalment la visita al conjunt monumental s’ha focalitzat únicament entorn el monestir, deixant de banda Santa Creu i el castell, els vestigis arquitectònics de tot el conjunt constitueixen un exemple únic de l’estructura del poblament medieval i ofereixen, a partir d’ara, la possibilitat de descobrir en un mateix indret els espais representatius dels tres estaments en què es fonamentava la societat medieval: els oratores que pregaven, els bellatores que guerrejaven  i els laboratores que treballaven. La posada en valor conjunta d’aquests tres elements permetrà superar el discurs fins ara vigent, centrat únicament en l’arquitectura i l’art romànic monàstic, per vertebrar un discurs més suggeridor i coherent.
 
La nova senyalització, que es presenta en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès), es planteja en tres nivells:

- Senyalització de benvinguda i explicativa de l’oferta patrimonial
- Senyalització interpretativa dels elements més rellevants de cadascun dels tres monuments i del seu excepcional entorn natural
- Senyalització direccional que facilita l’accés al poble de Santa Creu i al castell de  Verdera.

El conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, format pel monestir de Sant Pere, el poble de Santa Creu i el castell  Verdera, se situa al cor del Parc Natural del Cap de Creus, dins del municipi del Port de la Selva. La seva fundació data de finals del segle ix, en el marc de l’expansió de l’orde monàstica benedictina als comtats catalans impulsada per la monarquia franca. El principal monument és el monestir de Sant Pere, a redós del que prosperaren el castell de Verdera i  el poble de Santa Creu.
 
La recuperació històrica i arquitectònica que porta a terme la Generalitat de Catalunya des de l’any 1986 permet gaudir d’aquest lloc privilegiat que, pel seu entorn natural, la seva conservació i singularitat, constitueix un conjunt patrimonial excepcional.
 
El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l’Obra Social “la Caixa”, va signar el 2014 un acord de col·laboració, el programa Patrimoni en Acció, amb l’objectiu de fomentar l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català a través de la millora de serveis i la millora dels recursos interpretatius del patrimoni.