El Festival Castell de Peralada clou amb una ocupació mitjana de més del 90%

25.000 espectadors s'hi han aplegat en total

Fins a 22 espectacles han omplert de llum, color, màgia i cultura aquesta edició 2015 del Festival de Peralada. Durant les setmanes de festival, s'han pogut veure actuacions úniques a l'Estat o a Catalunya amb una oferta que ha passat per la lírica, la dansa, el pop i les activitats culturals. Aquest ha estat el primer any que s'ha fet el Festival amb la recentment obtinguda certificació UNE-ISO 20121. El Festival Castell de Peralada s'ha convertit en el primer esdeveniment musical a l'Estat que obté aquesta certificació de sostenibilitat en matèria mediambiental, social i econòmica amb el territori on duu a terme la seva activitat. El Festival genera un impacte econòmic superior a 12 milions d'euros per edició.

L'espectacle estrella del Festival 2015 ha estat l'estrena de l'òpera Otello, de Verdi. Una nova producció de Peralada que en aquest cas ha comptat amb la complicitat del Macerata Opera Festival. Aquest Otello va comptar amb un repartiment de luxe que només es troba en els millors teatres del món: el tenor Gregory Kunde, la soprano Eva-Maria Westbroek i el baríton Carlos Álvarez. Amb direcció musical de Ricardo Frizza, direcció d'escena de Paco Azorín i amb una escenografia de quilòmetre zero construïda en tallers de l'Alt Empordà i al mateix Festival, més de 250 professionals han participat en la posada en escena d'Otello.

Aquesta òpera ha estat ovacionada pel públic i crítica. Catalunya Música va enregistrar l'òpera i ha fet difusió d'aquesta estrena a través de la Unió Europea de Ràdios de manera que s'ha pogut escoltar íntegrament a diversos països d'Europa i als Estats Units.

El Festival Castell de Peralada ha demostrat una vegada més que creu i aposta, des de la iniciativa privada, per les creacions pròpies. El mes de febrer de l'any vinent es podrà veure aquest Otello al Teatre Calderón de Valladolid i uns mesos després, a l'estiu, al Macerata Opera Festival, a Itàlia. El Festival també ha donat suport a una nova creació d'òpera contemporània amb l'estrena de 4 Carmen. Conjuntament amb Òpera de Butxaca i Nova Creació, el Claustre del Carme va ser l'escenari d'aquesta estrena mundial que s'afegeix a les estrenes d'edicions anteriors del Festival com Flaubert & Voltaire, WOW! o Java Suite.

Grans veus del panorama líric internacional com el tenor Juan Diego Flórez, la soprano Diana Damrau, el contratenor Max Emanuel Cencic i el tenor Klaus Florian Vogt són noms propis que han format part del programa 2015 del Festival fent que aquest gènere continuï essent el tret diferencial del Festival de Peralada respecte a d'altres esdeveniments musicals de l'estiu. El Festival, en coproducció amb el Festival Internacional de Música y Danza de Granada, ha celebrat el centenari de l'estrena d'El Amor Brujo, de Manuel de Falla. La Fura dels Baus, versió Carlus Padrissa, ha presentat aquest estiu a Peralada El Amor Brujo, el fuego y la palabra una nova versió escènica del clàssic de Falla.

En el marc de l'Any Ramon Muntaner, el gran cronista medieval nascut a Peralada, l'Església del Carme va ser l'escenari del concert gratuït: La música en temps de Ramon Muntaner. El grup Trença va oferir un bonic repertori de música medieval.
La lectura dramatitzada d'Otel·lo, de William Shakespeare, ha estat una altra de les produccions del Festival 2015. Dirigida per Francesc Cerro-Ferran, va portar fins a l'Església del Carme del Castell grans actors de l'escena catalana com Josep Julien, Marta Marco, Joan Carreras, Santi Ricart i Sergio Caballero.

Adéu a Sylvie Guillem

Enguany la dansa ha rebut una atenció especial amb tres espectacles de primer nivell, un d'ells el significatiu adéu dels escenaris de la gran ballarina Sylvie Guillem, que des de Peralada s'ha acomiadat dels seus seguidors amb una única actuació a l'Estat.

La inauguració del Festival va anar a càrrec del reconegut i prestigiós Béjart Ballet Lausanne, amb el coreògraf Gil Roman que va estrenar la coreografia Impromptu pour Peralada, dedicada especialment al Festival. La bailaora María Pagés, amb l'estrena a Catalunya del seu especial i personal Yo, Carmen, ha posat el colofó als espectacles de dansa d'aquesta edició. L'actuació de Pagés al Festival ha estat enregistrada en alta definició per RTVE que emetrà l'espectacle i també s'editarà un DVD.

Tom Jones o Earth, wind and fire

L'escenari de l'Auditori del Parc del Castell ha brillat amb llum pròpia durant aquestes cinc setmanes de Festival amb les actuacions de Tom Jones, Joan Manuel Serrat, Earth, Wind & Fire Experience Feat. The Al Mckay Allstars, Luz Casal, Roger Hodgson formerly of Supertramp, Gregory Porter & Myles Sanko i la Black Night, que ha tancat el Festival 2015, amb les actuacions dels grups The Excitements, The Sey Sisters & The Limboos.

El Petit Peralada ha tornat aquest any al Festival amb l'obra de Saint-Exupéry El Petit Príncep, una versió de Manu Guix, Àngel Llàcer i Marc Artigau, que va consistir en una nit màgica en la que el públic familiar va ser el protagonista.

La Biblioteca del Castell ha compartit protagonisme amb les activitats del Festival i ha estat l'escenari de l'homenatge que es va fer a la soprano Victoria de los Ángeles, en el desè aniversari de la seva mort. Una taula rodona, presidida per la mezzosoprano Teresa Berganza va fer un recorregut pel món professional i personal de la gran soprano catalana.

El bus del Festival, una de les novetats d'aquest any, ha estat una iniciativa molt ben acollida pel públic. Els dies d'espectacle a l'Auditori hi ha hagut servei d'autobús d'anada i tornada entre Barcelona i Peralada.

Les actuacions del Festival 2015 han tingut un gran ressò mediàtic gràcies al treball dels 60 professionals de mitjans nacionals i 22 internacionals que han estat acreditats.

El Festival Castell de Peralada acomiada l'edició 2015 amb una valoració molt positiva i amb els ulls posats ja en la XXX edició, un Festival que serà molt especial, sobretot en el seu contingut, ja que celebrarà les tres dècades que l'han consolidat com un dels clàssics de l'estiu a la Costa Brava.