Castellfollit de la Roca reclama un pla director integral per restaurar i mantenir la cinglera

L'alcalde subratlla que "d'estudis n'hi han molts i el que falta són més actuacions"

Dissabte passat al migdia, els veïns de Castellfollit de la Roca es van emportar un ensurt en sentir un gran estrèpit i notar com el terra tremolava. Posteriorment van conèixer que el motiu de tot el rebombori era un despreniment que s'havia produït a la cinglera basàltica que sustenta gran part de la vila, per la vessant del Turonell. Una esllavissada que s'havia produït després del fort episodi de pluges que havia hagut durant la nit. Des del 1976, s'han registrat més d'una quinzena de despreniments i esllavissades a banda i banda de la cinglera, segons recull un estudi del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa que ha donat a conèixer l'alcalde del municipi, Miquel Reverter.

El batlle ha explicat que agraeix al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el seu interès i ajuda per solucionar la degradació de la cinglera i també els estudis i treballs que ha arrencat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per analitzar què ha passat en els darrers mesos a la cinglera i l'estat actual. Un estudi que permetria realitzar mesures, accions i evitar més ensurts en un futur.

Tot i això, Reverter assenyala que fa temps que l'Institut realitza estudis a la zona. "Fa anys van arrencar una sèrie d'anàlisis que es van aturar fa quatre anys. Si ara es reprenen ens alegrem molt però potser d'estudis ja n'hi han molts i el que falta són més actuacions", ha explicat. En aquest sentit, l'alcalde ha comentat que urgeix fer front a massa frondosa de vegetació que hi ha a la cinglera, una situació que ha titllat "d'esperpèntica". "El procés de degradació s'accentua molt si no es neteja la zona", ha comentat.

En principi, el conseller Vila va explicar aquesta setmana passada que ja havia donat instruccions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) perquè avalués l'estat de la zona on va haver-hi el despreniment. "Nosaltres també hem contactat amb l'ACA i hem rebut una resposta positiva i estan mirant de venir. Als despatxos es fa molta feina però crec que caldria que veiessin el mal estat en què es troba amb els seus propis ulls", ha comentat Reverter.

Segons el batlle, cal que totes les administracions es sumin i facin força per tirar endavant actuacions de millora "d'una vegada per totes" i que aquesta cinglera basàltica tan emblemàtica pugui recuperar la "dignitat que es mereix". Des del consistori remarquen que ells sols no estan en disposició d'invertir grans quantitats de diners ja que el pressupost del consistori per aquest any és de 900.000 euros i tenen un deute viu del 140%. "La nostra prioritat és el nou edifici de l'ajuntament perquè tenim poc marge amb tot el que ha succeït al voltant d'aquesta obra. Si no ho féssim estaríem hipotecant encara més anys el futur del consistori. No obstant això ens agradaria poder destinar més diners a altres coses", ha lamentat.

Per tot això, Reverter assegura que la solució per reduir la degradació de la cinglera passa per crear un pla director, general o integral - "sigui el nom que sigui"- a llarg termini per poder mantenir i restaurar aquest emblema i fonament de la vila. "Ara podem fer estesades i petites neteges que costen molts diners perquè cal fer-ho amb persones especialitzades que es tirin amb cordes però això són només actuacions puntuals perquè quan s'acabin s'haurà de tornar a començar per un altre costat. Creiem que el que cal és un pla de gestió integral", ha detallat.

"D'una banda són importants aquests estudis geològics però també és necessari i urgeix reduir la vegetació i netejar l'espai", ha afegit el batlle. La darrera esllavissada greu es va produir ara fa tres anys, el 2012 a la vessant que dóna al riu Fluvià i que va deixar un esvoranc.

Tot i els despreniments, Reverter ha explicat que els veïns poden estar segurs que els seus habitatges no corren perill. "Ara fa un temps es va escanejar la cinglera per veure les zones més afectades i només vam trobar algunes cases amb esquerdes i totes elles estaven desocupades", ha conclòs.