Mor als 73 anys l'olotí Xavier Carbonell, un dels pintors més internacionals

Va pintar més de 1.700 quadres

El pintor olotí Xavier Carbonell ha mort aquest dilluns al matí als 73 anys. Es tracta d'un dels artistes catalans amb més projecció internacional que va començar a pintar de ben petit.

El seu primer mestre va ser el seu pare, Lluís Carbonell.

Format a l'Escola de Belles Arts de la capital de la Garrotxa, va començar pintant paisatges, seguint l'estela de la coneguda escola olotina. Ben aviat, però, es va deixar portar per camins més experimentals marcats per l'ús del color, la llum i l'optimisme.

Va passar del paisatge a la figura femenina, les visions interiors i la natura morta. Carbonell va pintar més de 1.700 quadres al llarg de la seva trajectòria. El funeral serà demà al migdia.

Com una premonició, a finals de gener Olot inaugurava una exposició retrospectiva de l'obra de Xavier Carbonell. El títol: Xavier Carbonell, una vida lligada a l'art. La passió de Carbonell per la pintura va començar de ben petit i amb només vuit anys ja va començar a explorar imatges i colors. Ha estat més de mig segle pintant i ha creat més de 1.700 quadres.

El seu primer mestre va ser el seu pare, Lluís Carbonell. Després, es va formar a l'Escola de Belles Arts d'Olot. Com no podia ser d'altra manera, les primers incursions de Xavier Carbonell al món de l'art va ser seguint l'estela dels coneguts i reconeguts artistes vinculats a l'escola paisatgística d'Olot. Així, en els seus primer anys de creació es va inspirar en el que l'envoltava: els paisatges de la Garrotxa.

Ben aviat, però, la creació el va portar cap a altres camins més experimentals que el van portar a crear un univers propi d'optimisme, llum i sobretot color, molt color. Molt vinculat a la terra, però Carbonell ha viscut molt temps fora de Catalunya. Una primera estada llarga a París li va servir per ampliar experiència però aviat va sumar altres destins, com Nova York o Singapur. Això ha fet que hagi exposat a galeries importants d'arreu del món.

Els paisatges urbans que pintava, inspirats en els seus nombrosos viatges, mostraven una especial atracció per ciutats com Nova York, Venècia, Amsterdam, Roma, Bangkok o Singapur.

Hi ha obres seves al Museu Comarcal de la Garrotxa però també al Palau Nacional de Belles Artes de Mèxic i a les seus de la Unesco i el Comitè Olímpic Internacional de Lausana.

Precisament, el comarcal de la Garrotxa va ser qui va organitzar la retrospectiva que, fins a l'abril, proposava un repàs als principals temes que han inspirat l'artista al llarg de la seva trajectòria: els paisatges, l'arquitectura urbana, la figura femenina i els bodegons.

Una gran pèrdua

"Era un d'aquests artistes que més bé ens representava i a més ho feia a tot el món mostrant una gran estimació per la ciutat", ha afirmat l'alcalde d'Olot, Mia Corominas, que ha assegurat que la mort de Carbonell és una "gran pèrdua" no només per a la ciutat, sinó per al conjunt de la comarca i del país. El funeral de Xavier Carbonell serà dimarts al migdia.

"Era un capdavanter de tots els artistes lligats molt a l'escola de paisatgisme d'Olot, i ell feia honor a la seva formació i havia ajudat, també, a formar molts artistes locals", ha detallat Corominas que destaca que el país "perd un molt bon representant de l'art olotí del qual tant ens enorgullim".